Linkuri accesibilitate

Iranul cere Europei să-și precizeze rapid poziția față de acordul nuclear din 2015


Președintele Hassan Rohani la summitul din China a Organizației pentru Cooperare din Shanghai, 8 iunie 2018.

Președintele Iranului, Hassan Rohani, a declarat că Europa trebuie să anunțe clar și în scurt timp dacă vrea să salveze acordul nuclear din 2015, din care Statele Unite s-au retras unilateral luna trecută. Vorbind la summitul Organizației pentru cooperare de la Shanghai, condus de China și Rusia, Rohani a criticat din nou administrația americană pentru faptul că ar încerca să-și impună viziunea politică asupra lumii.

Acordul a fost încheiat de Iran cu principalele puteri ale lumii: Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Germania, Rusia și China și prevede ca Teheranul să-și dezvolte un program nuclear strict civil, în schimbul ridicării treptate a sancțiunilor internaționale. Odată cu retragerea din acord, administrația americană a reimpus sancțiuni împotriva Iranului și a firmelor străine care fac afaceri cu Teheranul.

La summitul din China, atât președintele rus Vladimir Putin, cât și liderul chinez Xi Jinping au criticat retragerea Statelor Unite din acordul nuclear. Putin a reafirmat că Rusia va continua să respecte tratatul, iar Xi Jinping a adăugat că Beijingul va lucra cu Rusia și restul țărilor semnatare pentru a salva acordul nuclear.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG