Linkuri accesibilitate

G7: Statele Unite își retrag semnătura de pe comunicatul final


Summitul G7 din Canada s-a încheiat cu o confruntare deschisă între Statele Unite si restul țărilor din grupul principalelor puteri economice din lume, după ce președintele american Donald Trump a anunțat că Statele Unite își retrag semnătura de pe comunicatul final.

Trump era deja în avion, în drum spre Singapore, unde are loc marți summitul cu liderul nord-coreean Kim Jong-un, când participanții la G7 au dat publicității comunicatul în care se vorbește despre necesitatea cooperării comerciale, în care Rusia este condamnată din nou pentru politica „agresivă” și se subliniază necesitatea de a controla programul nuclear iranian. Inițial, Trump acceptase declarația, dar într-un tweet a explicat că-și retrage semnătura ca reacție la declarația premierului canadian Justin Trudeau, gazda summitului G7. Acesta a criticat din nou taxele punitive pe importurile de oțel și aluminiu impuse recent de administrația americană și amenințările președintelui american la adresa partenerilor din G7, afirmând că sunt „insultătoare”. Totodată a atras atenția că de la 1 iulie, Canada va impune la rândul ei noi taxe pe importurile americane.

Președintele american Donald Trump propune reacceptarea Rusie în G7, înainte de deschiderea summitului din Canda, Washington, 8 iunie 2018
Președintele american Donald Trump propune reacceptarea Rusie în G7, înainte de deschiderea summitului din Canda, Washington, 8 iunie 2018

Un alt subiect de controversă este declarația președintelui american că Rusia ar trebui reprimită în G7, ceea ce partenerii europeni (cu excepția Italiei) și Canada resping categoric. Rusia a fost exclusă din G8 ca reacție la anexarea abuzivă a peinsulei ucrainene Crimeea în martie 2014. Întrebat, la o conferință de presă înainte de a pleca din Canada, dacă este de părere că lumea ar trebui să recunoască anexarea, Trump a evitat să răspundă direct, remarcând numai că anexarea s-a petrecut în timpul administrație Obama și că „s-a întâmplat de mult”.

Cît privește Iranul, în comunicatul final se arată că țările din G7 sunt decise să asigure că programul iranian „rămâne unul civil, în conformitate cu angajamentele internaționale”. Comunicatul nu menționează acordul nuclear internațional din 2015 din care Statele Unite s-au retras recent, unilateral.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG