Linkuri accesibilitate

Iranul a confirmat că este pregătit să reia programul nuclear


Iran: sistem anti-rachetă în fața reactorului nuclear de la Busher, 26 februarie 2018.
Iran: sistem anti-rachetă în fața reactorului nuclear de la Busher, 26 februarie 2018.

Iranul a confirmat miercuri la Viena că este pregătit să relanseze programul său nuclear în cazul unui eşec al acordului internaţional din 2015 cu marile puteri ca urmare a retragerii Statelor Unite. Washingtonul a denunțat luna trecută unilateral acordul nuclear iar secretarul de stat american Mike Pompoe a avertizat din nou miercuri, că America nu va permite Iranului să dezvolte arme nuclare.

Pe de altă parte, Comisia Europeană a adoptat miercuri legea prin care pot fi contracarate sancțiunile impuse de Statele Unite asupra companiilor europene care doresc să investească în Iran, după retragerea Washingtonului din acordul nuclear din 2015. Odată cu retragerea din acord, Statele Unite au anunțat reăunerea în vigoare a sancțiunilor împotriva Iranului care afectează și firmele care fac afaceri cu Iranul.

Așa-numita „lege a blocajului', adoptată de Comisia Europeană, a fost creat iniţial în 1996 pentru a contracara embargoul asupra Cubei, însă nu a fost niciodată utilizat şi trebuie adaptată la dosarul nuclear iranian.
Legea permite companiilor şi instanţelor europene să nu se supună sancțiunilor impuse de ţări terţe şi stipulează că nici un verdict decis de tribunale străine pe baza acestor sancțiuni nu s-ar aplica în UE.

Franţa, Germania şi Marea Britanie au cerut miercuri Statelor Unite ca întreprinderile lor care fac afaceri în Iran să fie scutite de sancţiuni.

XS
SM
MD
LG