Linkuri accesibilitate

România. Povestea Elenei Udrea în dosarul care dus la condamnarea ei


Elena Udrea
Elena Udrea

Procesul în cazul Galei Bute a durat trei ani.

Fosta ministră a Dezvoltării, Elena Udrea, de 44 de ani, se află demiercuri pe prima din cele 120 de pagini virtuale ale site-ului Poliției Române pe care sunt postate pozele și datele personale ale celor dați în urmărire.

Înalta Curte de Casație și Justiție a condamnat-o marți definitiv pe Udrea la 6 ani de închisoare în așa numitul dosar Gala Bute, pentru luare de mită și abuz în serviciu. În vara anului 2011 în plină criză economică, fosta ministră a organizat o mare gală de box, unde Lucian Bute campionul canadian, născut la Galați, și-a pus în joc titlul mondial în fața boxerului francez Jean-Paul Mendy.

Peste 2,5 milioane de euro, bani publici și europeni au fost cheltuiți atunci, plus o serie de finanțări provenite din fonduri private sau din donații ale unor companii de stat.

Printre cei care au fost judecați și au primit pedepse pentru felul defectuos în care au strâns și cheltuit banii, dar și pentru scurgerea fondurilor în buzunare proprii sau în cele de partid, se află o serie de foști funcționari ai ministerului Dezvoltării, apropiați ai Elenei Udrea care au făcut comisioane pentru ea, dar și fostul șef al Federației Române de Box, Rudel Obreja, ultimul fiind condamnat la 5 ani de închisoare cu executare.

Obreja a felicitat-o pe Elena Udrea că a plecat din țară, povestind că și el a încercat, dar că și-a dat seama că nu poate trăi în afara României, fără familie, prieteni și restul lucrurilor pe care le are aici.

Aproape un million de euro urmează să fie confiscați de la Elena Udrea și Rudel Obreja, o parte fiind deja blocați, după condamnarea celor doi.

Udrea, care a deținut o vreme și funcția de șefă a cancelariei prezidențiale, a fost pe vremea lui Traian Băsescu intangibilă.

Se pare, că de două săptămâni încoace Elena Udrea și-a lichidat o serie de afaceri profitabile, dar nu e clar câți bani a putut să scoată din țară.

Legătura dintre fostul președinte și „blonda de la Cotroceni”, cum o numeau pe Elena Udrea tabloidele, nu a fost negată de niciunul dintre ei, cu toate că natura acestei relații e greu de descris.

Cert este că Elena Udrea a fost una dintre persoanele cele mai puternice din România, mai cu seamă în al doilea mandat al lui Traian Băsescu, din 2009-2014.

La 50 de zile după ce fostul președinte a plecat din fruntea statului, procurorii anticorupție au început urmărirea penală împotriva pupilei lui Traian Băsescu.

Până atunci, nimeni nu se putea atinge de ea. Procesul în cazul Galei Bute a durat trei ani, Elena Udrea și-a petrecut mai multe luni în arest preventiv și apoi în arrest la domicilui, după care procesul a trenat, a fost scoasă de sub control judciar și sub pretextul că merge în Grecia pentru un tratament de inseminare artificală a plecat în Costa Rica și a cerut azil politic.

Veronel Rădulescu, unul dintre avocații Elenei Udrea, susține că aceasta nu poate fi extrădată din exotica țară aflată în America Centrală, cu atât mai mult cât, susține acesta, clienta lui ar urma să nască până la finele anului.

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a explicat pe de altă parte că extrădarea Elenei Udrea este posibilă chiar în absenţa unui acord bilateral în acest sens, precizând că există un precedent şi că deja este pe rol un alt caz de extrădare din Costa Rica.

Împotriva fostei ministre funcționează mandatul european de arestare, aplicabil în toate statele uniunii unde Udrea ar putea fi văzută, dar și un mandat internațional.

Ministerul Justiției urmează de asemenea să înceapă procedura de extrădare, care poate fi făcută inclusiva pe baza Convenţiei Naţiunilor Unite Împotriva Corupţiei din 2003, fiindcă România cât şi Costa Rica sunt semnatare ale acestui act internațional.

XS
SM
MD
LG