Linkuri accesibilitate

PAS: alegerile din Chișinău confirmă că sistemul electoral mixt ar fi un pericol pentru democrația din Moldova


Maia Sandu și Sergiu Litvinenco
Maia Sandu și Sergiu Litvinenco

La Chișinău, Partidul Acțiune și Solidaritate a avertizat din nou că prin aplicarea sistemului electoral mixt cu un singur tur, viitorul Parlament al Republicii Moldova ar putea să nu mai reprezinte cetățenii.

Lidera PAS, Maia Sandu, a declarat, marți, într-o conferință de presă că recentele alegeri pentru primăria Chișinău ar ilustra pericolul pe care îl reprezentă sistemul mixt pentru democrația din Moldova, sistem votat de democrați și socialiști, în pofida avertismentelor partenerilor europeni.

Potrivit analizei PAS, în turul doi din capitală, partidele proeuropene ar fi putut câștiga alegerile în șase din cele 11 circumscripții existente, iar socialiștii – în cinci. Dar în condițiile unui singur tur al viitoarelor alegeri parlamentare, conform sistemului mixt, partidele proeuropene vor câștiga la Chișinău în numai două circumscripții, pe când socialiștii - în nouă circumscripții.

Aceste cifre, consideră PAS, ilustrează că sistemul mixt este unul nereprezentativ și i-ar avantaja pe socialiști. Unul din liderii PAS, Sergiu Litvinenco, a afirmat că în felul acesta „Partidul Democrat cedează Republica Moldova Federației Ruse putiniste”. „Sistemul electoral mixt într-un singur tur este total nereprezentativ, (...) avantajează exclusiv Partidul Socialiștilor, pentru că PSRM, deși a luat doar 40% din voturi în primul tur și 47% în turul doi, ar obține 80% de mandate, adică 9 mandate din totalul celor 11”, a spus Sergiu Litvinenco, citat de IPN.

XS
SM
MD
LG