Linkuri accesibilitate

Andrei Năstase: „Nu vom face niciodată alianță cu Plahotniuc” (VIDEO)


Andrei Năstase: „Nu vom face niciodată alianță cu Plahotniuc”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:33:46 0:00

Andrei Năstase: „Nu vom face niciodată alianță cu Plahotniuc”

Interviu cu noul primar al orașului Chișinău.

Europa Liberă: În studioul Europei Libere de la Chișinău, învingătorul alegerilor pentru postul de primar al capitalei, liderul Platformei DA Andrei Năstase. Vă mulțumim că ați găsit timp să ajungeți la noi. Felicitari pentru victorie! Primiții în continuare felicitări de la prieteni și adversari. Cum le comentați?

Andrei Năstase: „Vă mulțumesc Dvs. pentru modul în care ați reflectat această campanie electorală, pentru modul în care ați abordat-o și iată că la finalul ei avem un rezultat foarte bun pentru forțele proeuropene, emergente, pentru forțele-parte a unei noi clase politice, bazate pe integritate, pe profesionalism, pe meritocrație. Este un rezultat bun pentru toți noi, pentru cei care ne dorim o viață mai bună în Chișinău și mai apoi și în întreaga țară, ne dorim ca la noi acasă să avem un viitor european, să avem stat de drept, să avem democrație, să avem o economie funcțională, cu locuri de muncă bine plătite, cu un aer curat, cu apă de calitate, astfel încât oamenii noștri să nu trebuiască să-și găsească un rost în viață în alte părți, în străinătăți estice sau vestice.”

Europa Liberă: Dle Năstase, concluzia Dvs. – a fost, totuși, un vot de protest, s-a ales răul cel mic?

Andrei Năstase: „Eu zic că a fost o muncă titanică a unor oameni buni ai acestei societăți, a celor care constituie astăzi această alianță proeuropeană. Vorbesc, întâi de toate, de partidele emergente – Platforma Demnitate și Adevăr, Partidul Acțiune și Solidaritate, condus de dna Sandu; Partidul Liberal Democrat aflat într-o perspectivă bună de purificare, după cele ce s-au întâmplat câțiva ani în urmă. A fost un efort susținut al oamenilor de bună-credință, care își vor schimbarea în bine aici, acasă, și chiar dacă sondajele sau studiile sociologice arată că 56 la sută din respondenți sunt gata astăzi să plece peste hotare, iată că am reușit prin acest exercițiu democratic să renaștem speranța acestor oameni și să considerăm cu toții că încă se mai poate. „Da, se poate”, acesta a fost și sloganul nostru, după ce nimeni nici din țară și nici din străinătate nu ne dădea șanse că vom trece în turul doi. Am demonstrat că se poate și eu zic că, prin unitatea noastră, prin unitatea acestei societăți pe care o vrem cât mai consolidată, prin unitatea forțelor noi, putem obține și la parlamentare un scor cât se poate de bun.”

Europa Liberă: Astăzi culegem reacții. O primă reacție din care o să citez: „PD a făcut un apel la cetățeni în timpul campaniei să dea un vot împotriva socialiștilor”.

Andrei Năstase: „Fals!”

Europa Liberă: Cum ar trebui să înțeleagă opinia publică acest mesaj pe care îl transmite Partidul Democrat?

Andrei Năstase: „Un mesaj ipocrit, un mesaj mincinos, la fel cum s-a produs și în cadrul campaniei prezidențiale atunci când ne-a fost servit un măr otrăvit, când același Partid Democrat, condus de cel mai detestat dintre moldoveni politician, vorbesc de Plahotniuc, a considerat că este bine să spună că o susține pe Maia Sandu – un om integru, un om profesionist, un om care își merită locul în topul ierarhiei noastre politice – și iată că a venit atunci cu acel mesaj, prin care înțelegeam foarte bine cu toții că creează o linie de atac împotriva Maiei Sandu din partea partenerilor fideli ai lui Plahotniuc – Dodon și Partidul Socialiștilor. Partidul lui Plahotniuc și Partidul Socialiștilor, ambii cu parteneriat la Moscova cu Edinaia Rossia, țintesc în momentul de față o alianță postelectorală după alegerile din decembrie 2018.”

Europa Liberă: PD din contra încearcă să acrediteze ideea că ar trebui pregătit un teren propice pentru o alianță postelectorală dintre ei, Partidul Democrat de guvernământ și dvs., cei care sunteți proeuropeni în opoziție extraparlamentară.

Andrei Năstase: „Nu. Este o pistă greșită, dacă cineva crede că așa ceva se va realiza. În ce privește Platforma Demnitate și Adevăr, nu va face niciodată alianță cu mafia, nu va face niciodată alianță cu cei care au batjocorit această țară, care au transformat această țară într-o spălătorie a mafiei rusești, au furat de la această țară și de la cetățenii ei o treime din vistieria statului, peste 13 la sută din Produsul Intern Brut, și-au bătut joc de copiii noștri, și-au bătut joc de părinții noștri, i-au alungat în străinătate. Iată de ce a face astăzi alianță cu această mafie înseamnă să nu înțelegi nimic din ce s-a produs până acum și care sunt urmările. Or, noi știm ce s-a întâmplat cu acei care au ales să facă alianță cu această mafie.”

Europa Liberă: Dl Ghimpu de nenumărate ori a spus că a fost nevoit să facă alianță pentru a salva acest curs european pe care merge Republica Moldova.

Andrei Năstase: „N-o să-i comentez afirmațiile dlui Ghimpu. Noi cunoaștem doar la ce a ajuns acest partid, după ce a făcut aceste jocuri cu Plahotniuc și cu Partidul Democrat. Știm ce s-a întâmplat cu Vlad Filat, știm ce se întâmplă cu Iurie Leancă, iată de ce, nici Maia Sandu, și eu am această convingere, nici personal și nici partidele pe care le reprezentăm – Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul Acțiune și Solidaritate – nu vor face niciodată, atâta timp cel puțin cât voi fi eu președinte la acest partid și unul dintre liderii acestei alianțe proeuropene, nu vom face niciodată alianță cu Plahotniuc. Și asta trebuie s-o înțeleagă și cancelariile străine, asta trebuie s-o înțeleagă toată lumea. Dacă vrem schimbarea în bine a lucrurilor în Republica Moldova, trebuie să scăpăm de mafie, trebuie să scăpăm de corupție, trebuie să scăpăm de haos, trebuie să scăpăm de trecutul oligarhic al acestei țări, pentru că, dacă nu facem acest lucru, vom continua să rămânem în această mocirlă încă zeci de ani înainte, pentru că un Plahotniuc, un Dodon, un Șor, alți aliați ai lor vor ca Republica Moldova să rămână în această zonă gri din care ei se pricopsesc cu miliarde, populația sărăcește, populația pleacă peste hotare și de acolo, de peste hotare, își trimit remitențele ca să-și întrețină părinții și copiii, iar din asta huzuresc acești oligarhi. Noi trebuie să facem front comun, forțele binelui, forțele noi cu societatea, să demonstrăm societății că putem face și altfel de politică, altfel de administrație, să avem o comunicare civilizată cu partenerii noștri de dezvoltare, să le demonstrăm că suntem onești, suntem integri, nu băgăm mâna în buzunarul contribuabilului european și al contribuabilului moldovean și doar așa putem schimba lucrurile și să ajungem într-o bună zi în Europa.”

Europa Liberă: Dacă tot citez din comunicatul pe care l-a remis Partidul Democrat, se vorbește și despre un echilibru de putere în stat, spunând că Partidul Democrat guvernează; Igor Dodon, care a fost liderul socialiștilor, a ajuns în fotoliul de președinte, venind din opoziția parlamentară și dvs., cei din opoziția extraparlamentară v-ați ales și dvs. cu o funcție și iată, în calitate de primar al Chișinăului, acum trei poli asigură un echilibru în stat.

Andrei Năstase: „Nu există trei poli, există doi poli – al răului și al binelui, al oligarhiei și al statului de drept, al hoției și al administrației oneste. Iată care sunt polii astăzi în Republica Moldova. Unul este reprezentat de acest binom Plahotniuc-Dodon, vorbim de această alianță pe care nu vor să și-o asume nici unul, nici altul, se vede foarte clar – și asta au demonstrat-o și alegerile din data de 20 mai și 3 iunie – și pe de altă parte, avem forțele emergente, forțele noi, reprezentate, în primul rând, de Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul Acțiune și Solidaritate, de Partidul Liberal Democrat, de societatea civilă activă, de tot ce înseamnă calitate și competență în societatea noastră. Iată așa putem privi lucrurile și nicidecum prin prisma a trei dimensiuni – una pro-Rusia, alta pro-Europa și noi fiind forțele emergente. Nu! Partidul Democrat nici pe de parte nu este nici democrat, nici proeuropean, nici măcar partid nu este. Partidul Democrat este o grupare care în mod normal ar trebui acum să stea pe băncile de acuzație, și nu în Parlamentul Republicii Moldova. Dacă cumva Dodon cu fraudă, cu tot suportul lui Plahotniuc, cu bani obscuri de prin Bahamas, Rusia sau din Turcia, a reușit totuși să câștige într-un scrutin, având în spatele său, totuși, un electorat, păi, dacă ne uităm la Plahotniuc, o să vedem că de fapt a venit în 2015 cu 15 la sută, cu 19 deputați și astăzi controlează o majoritate nu prin votul popular, controlează această majoritate prin fraudă, prin corupere, prin persecuție, prin dosare penale reale și fabricate, pentru că, se știe, are toate instituțiile coercitive și de reglementare la dispoziția sa, la discreția sa criminală.”

Europa Liberă: Deci, ziceți că nu va fi asigurat un echilibru al puterii în stat?

Andrei Năstase: „Nu… Echilibrul îl vom asigura noi, cei care facem parte din forțele proeuropene. Noi trebuie din momentul de față să ne păstrăm această unitate care iată dă roade, am demonstrat-o în prezidențiale și am fost aproape de un rezultat foarte bun, și așa a fost un rezultat bun. Acum în cadrul alegerilor pentru Primăria Chișinăului am obținut și un rezultat de victorie, o putem face și în campania parlamentară, dacă ne vom păstra unitatea, vom analiza și vom învăța din greșeli, astfel încât chiar cu regulile pe care ni le-au instituit Plahotniuc și Dodon prin votarea acelei legi cu privire la votul mixt să încercăm să-i batem. Nu va fi ușor, chiar deloc ușor nu va fi, dar dacă vom fi uniți, dacă vom determina…”

Europa Liberă: Admiteți că această lege electorală poate fi modificată până în toamnă?

Andrei Năstase: „Nimic nu este imposibil, omul face și omul desface, dar atunci când ai în joc niște penali care se tem să-și piardă libertatea, se tem să-și piardă averile obținute ilicit, sigur că acest lucru devine tot mai dificil și mai dificil. Noi vom depune eforturi și în continuare pentru a cere revenirea la votul reprezentativ, proporțional, dar nu ne așteptăm că acest lucru va veni din partea guvernării. Se știe foarte clar, acest sistem avantajează direct Partidul Socialiștilor și pe Dodon personal, pentru că doar așa, dintr-un singur tur, Partidul Socialiștilor poate lua un scor destul de impunător. Noi trebuie să muncim de două, de trei ori mai mult, să convingem oamenii că suntem mai buni decât ei. Un prim exercițiu va trebui să-l facem la Primăria Chișinăului și să demonstrăm că o altfel de administrație aduce beneficii oamenilor și – de ce nu? – să câștigăm campania parlamentară împreună cu forțele proeuropene.”

Europa Liberă: Dvs. ați declarat deja că relația puterii locale cu cea centrală va fi una instituțională. Cum vă gândiți să clădiți o relație bună cu Consiliul municipal Chișinău, pentru că veți fi direct dependent și de deciziile lor?

Andrei Năstase: „Da, este aceeași atitudine și aceeași abordare instituțională, așa cum prevede legea, prerogativele primarului sunt unele, ale consiliului sunt altele. Este adevărat, anumite proiecte ale primarului general depind de o decizie a Consiliului municipal. Ne propunem ca împreună cu echipa pe care o vom prezenta la Primărie să venim cu proiecte benefice oamenilor și în această situație va rămâne la discreția Consiliului municipal dacă va aproba sau nu va aproba, noi însă vom face cât se poate de public, cât se poate de transparentă activitatea noastră și atunci cred că și această presiune va influența un mod corect de abordare din partea Consiliului municipal.”

Europa Liberă: Echipa când o s-o prezentați? Mai sunt 10 zile până când vor fi validate rezultatele acestui scrutin local anticipat.

Andrei Năstase: „Bine, ele pot fi validate și mai înainte.”

Europa Liberă: Dar în aceste zile nu vă îngrijorează că ceva poate să se întâmple la Primărie?

Andrei Năstase: „Ba da, s-au întâmplat foarte multe lucruri rele. Doar în campania electorală s-au văzut atâtea lucruri – în grabă au fost instalați mai mulți șefi de direcție, am văzut cum au fost demolate niște clădiri tot în mod de urgență cu autorizații de desființare eliberate foarte-foarte rapid. Se întâmplă lucruri grave la Primărie, dar nu avem ce face, avem un cadru legislativ pe care trebuie să-l respectăm, altfel am merge în zona nihilismului juridic și eu nu vreau să merg acolo, pentru că nu sunt ca și ei…”

Europa Liberă: Dar dacă va fi obstrucționată activitatea Dvs. în calitate de primar, aveți pârghii?

Andrei Năstase: „Pârghiile constituționale, pârghiile legale și – de ce nu? – sprijinul populației. Nu voi lăsa ca cineva să-și bată joc de acest municipiu sau de oamenii noștri fără ca să reacționez. Eu sunt un om venit, dacă tot s-a încetățenit acest termen, venit din stradă, venit dintre oameni și voi rămâne între oameni în permanență.”

XS
SM
MD
LG