Linkuri accesibilitate

Andrei Năstase este câștigător în alegerile pentru funcția de primar al Chișinăului, potrivit rezultatelor preliminare ale CEC


Andrei Năstase
Andrei Năstase

Andrei Năstase, liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, a câștigat funcția de primar general al Chișinăului în cel de al doilea tur de scrutin anticipat, potrivit rezultatelor preliminare anunțate de Comisia Electorală Centrală.

Andrei Năstase a obținut 52,57% din voturi, după procesarea tuturor proceselor verbale. Candidatul Partidului Socialiștilor, Ion Ceban, a obţinut 47,43% din voturi.

Mandatul noului primar va fi de un an, până la alegerile locale ordinare. Candidatura lui Andrei Năstase a fost sprijinită de Partidul Acțiune și Solidaritate și de alte formațiuni opuse socialiștilor, dar nu și de partidul de guvernământ al democraților.

Victoria lui Năstase nu a fost prognozată de sondajele de opinie: înainte de primul tur al alegerilor locale, favoriții sondajelor la Chișinău erau Ion Ceban și fostul primar interimar Silvia Radu, care a candidat independent. Năstase se clasa pe un îndepărtat loc trei.

Rata participării alegătorilor moldoveni în al doilea tur al scrutinului local anticipat de la Chișinău a fost potrivit datelor CEC de 39,1%.

Mai mulți observatori afirmă că scrutinul local anticipat este un test pentru forțele politice, înaintea alegerilor generale anunțate pentru sfârșitul acestui an.

XS
SM
MD
LG