Linkuri accesibilitate

Presupusul comanditar al asasinării jurnalistului Arkadi Babcenko rămâne în arest preventiv


Boris Herman, la tribunal în Kiev
Boris Herman, la tribunal în Kiev

Bărbatul suspectat că ar fi avut ordin să îl ucidă pe jurnalistul Arkadi Babcenko este în continuare în arest preventiv la Kiev. Boris Herman este acuzat că i-ar fi promis unui potențial ucigaș 40 de mii de dolari pentru a-l lichida pe jurnalist, un critic acerb al politicii preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin.

Serviciul de securitate al Ucrainei spune că prin simularea morții jurnalistului a dejucat un amplu plan de asasinat pus la cale de Moscova. Procurorul șef al Ucrainei, Iuri Luțenko, este citat cu declarația că ucigașul ce urma să fie plătit ar fi Oleksi Țimbaliuk, un bărbat care a luptat de partea separatiștilor în estul Ucrainei.

Boris Herman a susținut în fața judecătorilor că nu a avut nici o intenție să îl ucidă pe jurnalist și că a colaborat cu serviciile de informaţii ucrainene.

Rusia a condamnat punerea în scenă a asasinatului împotriva jurnalistului și a cerut ca organizațiile internaționale pentru apărarea drepturilor omului precum OSCE și Consiliul Europei să reacționeze. În opinia Moscovei, acțiunea serviciilor de securitate ucrainene a pus în pericol credibilitatea mediilor de informare, dăunând întregii comunități jurnalistice.

XS
SM
MD
LG