Linkuri accesibilitate

Promo-Lex: cei doi candidați la primăria Chișinău nu au raportat complet cheltuielile pentru evenimente electorale


Pavel Postică
Pavel Postică

Niciunul dintre cei doi candidați la funcția de primar al capitalei nu a raportat complet cheltuielile pentru organizarea evenimentelor în campania electorală pentru turul doi al alegerilor locale noi din Chișinău, se arată în cel de-al cincilea raport al Misiunii Promo-LEX, prezentat astăzi şi care cuprinde perioada de monitorizare 21-30 mai.

Candidatul socialiștilor Ion Ceban a raportat cheltuieli pentru publicitate la TV (153,67 mii lei), radio (55,5 mii lei), presa scrisă (47,5 mii lei) etc., în total 322 de mii de lei, nu și cheltuieli pentru organizarea evenimentelor. Fondurile de campanie ale candidatului Platformei politice Demnitate si Adevăr Andrei Năstase au rămas neutilizate, potrivit rapoartelor financiare.

Potrivit Promo Lex, suma cheltuielilor neraportate de Ion Ceban depășește 161 milioane de lei. Iar Andrei Năstase nu ar fi raportat cheltuieli de 36 de mii de lei. Șeful Misiunii de Observare, Pavel Postică, a declarat într-o conferință de presă că în perioada monitorizată au fost organizate cel puțin 76 de activități de promovare electorală: 62% ale socialiștilor și 38% ale Platformei politice Demnitate și Adevăr.

Promo-LEX a înregistrat cel puțin trei cazuri de discurs care instigă la ură și discriminare, care vizează concurenții electorali, și cel puțin două cazuri când concurenții au utilizat discurs care instigă la ură și discriminare.

XS
SM
MD
LG