Linkuri accesibilitate

SUA au cerut Rusiei să-și recunoască rolul în tragedia avionului doborât în estul Ucrainei în 2014


Nikki Haley
Nikki Haley

Statele Unite sprijină apelul Olandei și al Australiei ca Moscova să-și asume responsabilitatea pentru doborârea avionului de pasageri MH17, în estul Ucrainei, pe 17 iulie 2014, și să colaboreze cu echipa internațională de investigație pentru pedepsirea celor vinovați.

Anunțul l-a făcut ambasadoarea SUA la ONU, Nikki Haley, la ședința Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, la care s-a discutat despre situația din regiunea Donbas.

„Jurnaliștii au scos la iveală numeroase cazuri de folosire a tehnicii militare rusești de către forțele conduse de Rusia în estul Ucrainei”, a spus, între altele, Haley, adăugând la acestea și livrarea sistemului antiaerian Buk, din care a fost doborât Boeing-ul malaiezian.

Echipa internațională de investigații, condusă de Olanda, a anunțat, săptămâna trecută, că zborul MH17 a fost lovit de o rachetă provenită de la Brigada antiaeriană nr. 53, din regiunea Kursk din Rusia, omorându-i pe toți cei 298 de oameni aflați la bord.

Ministrul olandez de externe, Stef Blok, a declarat la ședința Consiliului că Rusia poartă răspundere, cel puțin ca țară a cărei tehnică militară a fost folosită în atacul asupra avionului.

Referindu-se la situația din Donbas, Nikki Haley a acuzat Rusia că încalcă suveranitatea Ucrainei și că-și trimite militarii în zona de conflict. Totodată, ea a cerut din nou Rusiei să întoarcă Ucrainei peninsula Crimeea, anexată în martie 2014.

Ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia, a spus că Rusia nu se află cu nimeni în stare de război și a respins acuzațiile de agresiune la adresa Moscovei, numindu-le „propagandă”.

XS
SM
MD
LG