Linkuri accesibilitate

Gazprom a semnat un protocol cu guvernul turc care să-i permită să înceapă construcția părții terestre a gazoductului TurkStream


Turkish Stream-TransBalkan-TurkStream
Turkish Stream-TransBalkan-TurkStream

Concernul rus Gazprom a anunțat că a semnat un protocol cu guvernul turc care să-i permită să înceapă construcția părții terestre a gazoductului TurkStream, care la fel ca NordStream va permite Rusiei să livreze gaze spre Europa , ocolind Ucraina. Semnarea protocolului depinde de încheierea disputei cu firma turcească Botas despre condițiile pentru livrările de gaz rusesc spre Turcia: Ankara va fi primi, retroactiv, o reducere de 10,25% pe prețul gazului rusesc.

Negocierile privind TurkStream, un proiect de 12 miliarde de dolari, au fost înghețate în 2015, după ce un avion rusesc fusese doborât în lungul graniței turco-siriene. Între timp, relațiile dintre cele două țări s-au îmbunătățit considerabil, Rusia și Turcia, fiind alături de Iran, mediatorii negocierilor de pace pentru Siria, care au loc la Astana, în Kazahstan.

TurkStream se înscrie în seria proiectelor rusești de a construi gazoducte care să-i permită să livreze spre Europa, evitând Ucraina. Pe lângă NordStream, care ar pute fi dublat, mai exista proiectului unui gazoduct sub Marea Neagră, până în Bulgaria, SouthStrem, proiect blocat de UE și de sancțiunile care au urmat anexării abuzive, în 2014, a peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG