Linkuri accesibilitate

Statele Unite au cerut din nou Rusiei să pună capăt violențelor din estul Ucrainei


Heather Nauert
Heather Nauert

Statele Unite au cerut din nou Rusiei să pună capăt agresiunii din Ucraina și să respecte angajamentele din acordul de la Minsk. Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Heather Nauert, a declarat că este una din cele mai sângeroase săptămâni din anul acesta în estul Ucrainei, unde în luptele cu separatiștii și-au pierdut viața cinci soldați ucraineni, iar alți 23 au fost răniți.

Confruntările armate au afectat și populația civilă. Un copil de 13 ani și tatăl său au fost uciși în explozia unui proiectil de artilerie ce a lovit casa lor pe teritoriul controlat de forțele guvernamentale. Obuze au lovit și conducta cu clor a stației de epurare a apelor din Donețk.

Departamentul de Stat consideră că Moscova controlează violențele din estul Ucrainei și ar putea, dacă dorește, să le pună capăt. „Rusia susține că încearcă să protejeze populația vorbitoare de limbă rusă, dar, așa cum a declarat în repetate rânduri reprezentantul special la negocierile pentru Ucraina, Kurt Volker, acum nu mai există un loc mai periculos pentru populația rusă în lume decât estul Ucrainei”, a spus Nauert.

Potrivit ei, militari ruși, ucraineni și oameni pașnici continuă să moară într-un conflict declanșat de guvernul rus cu sprijinul forțelor pe care acesta le aprovizionează, le ghidează și le înarmează. Iar în timp ce Rusia cheltuie sume enorme sprijinind violența în estul Ucrainei, economia rusă continuă să stagneze, a mai declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG