Linkuri accesibilitate

Dezacord major între Statele Unite și țările UE pe tema Iranului și a acordului nuclear


Președintele iranian Hassan Rouhani vorbind duminică despre acordul nuclear
Președintele iranian Hassan Rouhani vorbind duminică despre acordul nuclear

Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a declarat luni că „nu există soluţie alternativă" la acordul nuclear cu Iranul, din care Statele Unite s-au retras unilateral. A fost o reacție la discursul secretarului de stat american Mike Pompeo, care a prezentat noile condiții pentru ca America să semneze un alt acord cu Iranul. El a enumerat 12 condiţii între care limitări mult mai drastice în domeniul nuclear, abandonarea oricărui program de dezvoltare a rachetelor care ar putea transporta focoase nucleare și schimbarea strategiei iranienie în Orientul Mijlociu. „Uniunea Europeană este şi va rămâne angajată în favoarea continuării punerii în aplicare complete şi efective a acordului,atât timp cât Iranul îşi va respecta toate angajamentele legate de programul nuclear, cum a făcut până în prezent", a declarat Federica Mogherini.

Pompeo i-a avertizat, de asemeni, pe europeni că întreprinderile care vor face afaceri cu Iranul în sectoarele interzise de sancţiunile americane „vor fi trase la răspundere". Vineri, Comisia Europeană a lansat procedura oficială de activare a „legii de blocaj" (blocking status) gândită să contracareze efectele sancţiunilor americane.

Marea Britanie, principalul aliat al Statelor Unite se declară și ea sceptică cu privire la perspectiva negocierii unui nou acord nuclear cu Iranului. Aflat la Buenos Aires pentru reuniunea G 20, ministrul britanic de externe, Boris Johnson, a afirmat luni că va fi „foarte dificil" să se încheie un nou acord. Acordul initial, a spus Johnson, „apără lumea împotriva unei bombe nucleare iraniene şi, în schimb, le oferă iranienilor avantaje economice notabile". „Americanii au întors spatele la asta", a adăugat el, menţionând că subiectul va fi „cu siguranţă" discutat în cursul G20.

Principalele șase puteri ale lumii și Iranul au încheiat în 2015 actualul acord nuclear care cere Iranului să-și limiteze drastic programul nuclear în schimbul ridicării treptate a sancțiunilor internaționale.

La Teheran, preşedintele iranian Hassan Rouhani a reacționat cu duritate la declarațiile secretarului de stat american Pompeo, afirmând că Statele Unite nu pot decide soarta Iranului. „Cine sunteţi voi să decideţi pentru Iran şi pentru lume? Lumea de astăzi nu acceptă ca America să decidă pentru lume deoarece ţările sunt independente [...] acea epocă s-a terminat... Vom continua pe calea noastră cu sprijinul naţiunii noastre", a Hassan Rouhani.

XS
SM
MD
LG