Linkuri accesibilitate

„Hoția-i peste tot locul. Noi nu ne putem debarasa de năravul ista al nostru”


Locuitorii Chișinăului despre promisiunea concurenților electorali de a combate corupția în primăria capitalei.

Cel care va primi votul de încredere al cetățenilor pentru a conduce Primăria Chișinău nu va avea o misiune ușoară. Problemele sunt multe - drumuri pline de gropi, trafic infernal, grădinițe și scoli ce trebuie renovate, proiecte începute și neterminate, și lista poate fi continuata sau, dacă aveți la îndemână programele concurenților electorali găsiți acolo făgăduințele lor. Iar promisiunea care se regăsește la toţi cei 11 candidaţi pentru fotoliul de edil al capitalei este că vor să vina la Primărie să o curăţe de corupţie. Am căutat să aflu de la chișinăuienii întâlniți ocazional în stradă ce şanse există să fie dezrădăcinat acest fenomen într-un mandat cu termen de un an.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:14 0:00
Link direct

– „Nu rezolvă nimic absolut alegerile acestea, că e pe un an de zile și când anul de zile îi mâncat de vârcolaci și din partea asta oleacă, și din partea ceea, aproape că nu mai rămâne anul întreg. Deci, eu vă spun că el într-un an de zile n-o să dovedească să se adapteze, într-un an de zile nu poate nici cel mai mare geniu n-o să poată să facă într-un an de zile nimic.”

Europa Liberă: Mai ales să stârpească corupția.

– „Ei, dar de corupție nu mai vorbim, hoția-i peste tot locul. Noi nu ne putem debarasa de, hai să-i zicem, năravul ista al nostru că toată viața am muncit și nu pot să dau înainte, dar ei au venit la post și gata, într-un an, doi, trei îi vezi cu castele, cu… N-avem oameni cinstiți, noi nu suntem cinstiși ca neam…”

„А что мы выбираем мэра, чтобы он ликвидировал коррупцию? Коррупция это мифическое такое слово, под которое можно прятаться, можно оправдываться. Дело в том, что, так как страна наша очень маленькая, всё равно рука руку моет. Дело в том, что если есть какая-то рука, раньше называли «волосатая рука», значит, если что-то, сказали „этого не трогать, того не трогать” и естественно они вроде бы имеют там погоны, имеют должности, но того не берут, того не трогают, потому что нельзя. А закон гласит о том, что все перед законом равны и вот тогда будет порядок и тогда наша жизнь пойдет вперёд.” („Dar ce alegem primarul ca el să elimine corupția? Corupția este un cuvânt într-un fel mitic după care se poate de ascuns sau de justificat. Adevărul este că, cu toate că țara noastră este foarte mică, oricum o mână o spală pe alta. Chestia e că atunci când demnitarii au sprijin în anumite cercuri ale oamenilor cu influență și aceia spun: „pe acesta nu-l atinge, pe celălalt nu-l atinge”, firește, chiar dacă avem oameni de drept, cu epoleți, în posturi înalte, nu-i iau, nu-i ating, pentru că nu le este permis. Iar legea spune că în fața legii toți suntem egali. Iată când va fi așa, atunci va fi ordine și viața noastră își va continua cursul.”)

Ce trebuie să facă viitorul primar al Chișinăului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:16 0:00

Europa Liberă: „Acești 11 candidați înscriși în cursa pentru Primăria Chișinău toți promit că vor scăpa municipiul de corupție și de corupți. Alegătorul votează pentru această promisiune.

– „Păi, ei ne amăgesc cu chestiile astea, ca noi să zicem: „Măi, ce-i de bun de primar acesta. Iaca, el o să lupte cu chestia asta, o să lupte și o să ne…” Ei nu, hai să fim serioși. Într-un an de zile nu dovedește să facă nimic nimeni. Chiar el să fie talentat, super-talentat și deștept, nu reușește. Să nu ne facem iluzii, oameni buni! Ce acum alegem pentru un an și peste un de zile iarăși alegeri? Adică, noi ne ocupăm numai cu alegerile, noi nu mai avem ce face mai mult.”

Europa Liberă: Cei 11 candidați care s-au înscris în cursa pentru alegerile primarului general al municipiului Chișinău au promis să lupte împotriva corupților și a corupției. Credeți că, într-un an, cel care va ajunge să fie primar va reuși să înregistreze anumite succese la acest capitol?

– „Începutul poate să fie într-un an de zile. Eu o să vă spun cum înțeleg eu.”

Europa Liberă: Da, ian spuneți.

– „Dacă, de pildă, o companie se angajează să facă un drum, demnitarii cu firma se înțeleg și de pildă drumul acesta costă un milion de euro, pe hârtie o să fie două milioane, dar un milion se duce în buzunarul lor. Iaca cum eu înțeleg.”

Europa Liberă: La drumuri și încă unde se mai spală bani?

– „Peste tot locul. Și la „Apă-Canal”, și la „Fenosa”, și la „Termocom”.”

Europa Liberă: Dar rămâneți optimist că cel care va ajunge primar va putea să ducă această luptă împotriva corupției?

– „Eu pentru omul pe care l-am votat, eu cred că o să urnească carul din loc.”

– „Obosești să citești, obosești să auzi cum ei le citesc programele lor pe un an de zile.”

Europa Liberă: Dar este corupție la primărie?

– „Da! Dacă nu ar fi, am trăi și noi ca în Austria sau cel puțin într-un orășel în Germania este care-i înecat în flori.”

Europa Liberă: De ce s-a ajuns ca funcționarii să accepte mita, să fie corupți, să se vorbească despre ei că sunt certați cu legea?

– „S-a ajuns, fiindcă nu este răspundere, nu a ajuns mentalitatea aceea a omului ca el să se teamă să ia și să dea, că s-au învățat așa să facă pe din dos, poate va trece, da’ poate va fi, da’ ia să mă duc să-i dau poate îmi va face mai repede. Ce noi suntem atât de bogați, să dăm atâta mită?”

Europa Liberă: Dar, în general, primarul trebuie să lupte cu cei corupți sau sunt organele de drept care ar trebui să-i prindă pe cei care săvârșesc infracțiuni?

– „Știți, doamnă, primarul să fie cu nouă capete ca și balaurul acela, știți, fiindcă dacă noi n-o să fim conștiincioși, nu poate să stârpească el singur, fiindcă asta rădăcină de jos vine, de mult, de ani de zile și-i înrădăcinată bine și dacă n-o să fie legea pusă în capul mesei și să fie lege, apoi…”

Europa Liberă: Dar ați văzut că CNA a făcut aceste raiduri inopinate, i-au încătușat pe unii, i-au dus în izolator?

– „Păi da, dar unde-i rezultatul, doamnă? S-a arătat ceva, vreo judecată cum s-a dus până la capăt? Că iată atâta și atâta i-au dat, ce s-a adeverit, ce s-a găsit, cât s-a găsit? Nu, așa-i un fel de ca și cum ai lua un drapel și să ieși pe stradă și să te arăți că, iaca, tu ești tare mare cetățean al orașului acesta și pe urmă l-ai luat și l-ai ascuns undeva. Și ce poate să facă primarul? Primarul, cum v-am spus, n-are nouă capete să iasă, el conduce acolo.”

Europa Liberă: Dvs. când ați aruncat buletinul de vot, v-ați gândit că persoana trebuie să fie una integră moral?

– „Absolut! Moral integră sau măcar să se străduie să facă chestia asta, dacă a vorbit până acum atâta și ne-a bătut capul, poate va da Dumnezeu și va fi o realitate oarecare și o răspundere, măcar pe un an de zile. Pentru mine foarte mult contează să fie scoasă corupția din primărie și din toate celelalte instituții ale statului, să fie transparent, omul să știe de unde vine și unde se duce, cine a făcut, cum a făcut, cum l-a pedepsit, de ce l-a pedepsit.”

Europa Liberă: De-a lungul anilor s-a vorbit că funcționarii municipiului sunt corupți. Iată, cum se scoate această corupție?

– „Mai îmi vine să mă duc la Emil Loteanu, „Lăutarii”, ca să zic: „Eu aș comanda odată „Foc!” și aș termina cu lepădăturile astea. Mi-am dat cuvântul de onoare, onoare… Onoarea e ceva foarte relativ, domnule colonel, ordonați încărcarea, pli!!!”. Asta aș face eu. Sunt dur, așa-i? Dar aș face-o și asta, că e imposibil de acum.”

XS
SM
MD
LG