Linkuri accesibilitate

Deputatul român Cezar Preda va fi sancționat de APCE în baza unor acuzații de corupție


Deputatul român Cezar Preda (PNL) va fi sancționat de APCE în baza unor acuzații de corupţie. Comitetul APCE privind regulamentul de procedură a constatat că patru dintre membrii săi, între care și Preda, menționați în raportul unui organism de anchetă însărcinat cu investigarea unor acuzații de corupție din cadrul Adunării, au încălcat în mod serios Codul de conduită al APCE. Adunarea a propus ca toți cei patru să fie temporar privați de un număr de drepturi, inclusiv dreptul de a fi numit sau de a fi raportor, de a ocupa o serie de posturi-cheie sau de a observa alegerile în țări membre ale Consiliului Europei. Ei nu vor putea reprezenta Adunarea sau comisiile sale la evenimentele terțe și, de asemenea, vor fi privați de dreptul de a adresa întrebări Comitetului Miniștrilor, organului executiv al Consiliului Europei.

Câțiva membri APCE au beneficiat de mese cu caviar și sejururi în hoteluri de lux sau plăți importante pentru „activități de lobby”, pentru a vota împotriva unui raport care denunța situația prizonierilor politici din Azerbaidjan, spune raportul de anchetă. Alături de austriacul socialist Stefan Schenach, Cezar Preda a fost co-raportor pentru Azerbaidjan. Raportul arată că declarațiile lui Preda după fiecare vizită în Azerbaidjan nu au fost în linie cu situația deplorabilă a drepturilor omului din această țară. Un membru al secretariatului APCE audiat de comisia de anchetă a lansat acuzații la adresa lui Cezar Preda, care ar fi vizitat în interes personal (uneori și cu familia) Azerbaidjanul. În timpul misiunii de observare a alegerilor parlamentare din 2016, unele dintre acțiunile lui Preda au pus sub semnul întrebării neutralitatea sa de raportor, spune raportul de anchetă în acest caz.

Cei patru deputați - Pedro Agramunt (Spania, NR), Cezar Florin Preda (România, PPE/CD), Samad Seyidov (Azerbaidjan, CE) și Jordi Xuclà (Spania, ALDE) - au fost audiați în această săptămână la Paris. Sancțiunile se vor aplica pentru o perioadă de doi ani, cu excepția lui Agramund care este sancționat pe parcursul a 10 ani.

XS
SM
MD
LG