Linkuri accesibilitate

Victor Gotișan: „Biserica deschide un soi de cutie a Pandorei” (VIDEO)


Sărutul președintelui Igor Dodon cu Mitropolitul Vladimir
Sărutul președintelui Igor Dodon cu Mitropolitul Vladimir

Interviul dimineții cu un expert în probleme teologice, despre agitația Bisericii ortodoxe și a președintelui Igor Dodon pe tema „familiei tradiționale”.

Pentru Mitropolitul Vladimir, ortodoxia ar fi în aceste vremuri „ispitită de vrăjmaşi”, iar pentru preşedintele Igor Dodon, familia tradiţională ar fi sub atac. Cei doi au vorbit în aceste dimensiuni la un marş, supranumit al tăcerii, ce a avut loc sâmbătă la Chişinău, cu participarea a sute de feţe bisericeşti şi enoriaşi. Cine şi cum ameninţă, dacă ameninţă, Biserica şi familia tradiţională? Îl vom întreba astăzi pe expertul în teologie, Victor Gotişan.

Victor Gotișan
Victor Gotișan

Interviul dimineții: cu Victor Gotișan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:18 0:00
Link direct

Europa Liberă: Dle Gotişan, un marș al tăcerii a avut loc la Chişinău sâmbătă în sprijinul familiei tradiţionale. Cum vi s-a părut marșul?

Victor Gotişan: „Un răspuns scurt și direct ar fi: nicicum. Pe mine personal, de exemplu, mă lasă cumva indiferent astfel de marșuri pe asemenea tematici inventate. Totuși, cred că e dreptul fiecăruia să organizeze astfel de marșuri; este una din valorile și principiile de bază ale democrației. În acest caz, Biserica Ortodoxă sau mai degrabă spus un segment al Bisericii Ortodoxe nu a făcut decât să-și exprime opinia garantată de Constituție și de Carta Internațională a Drepturilor Omului. Deci a fost un protest pașnic, n-au fost niciun fel de reacții adverse, participanților li s-a asigurat securitatea, așa cum trebuie să fie, nu i-a intimidat nimeni, exact cum trebuie să fie într-o democrație, cum am spus.

Acum, sper eu, e important ca participanții respectivi să se comporte exact la fel și în cadrul altui marș care urmează a fi desfășurat în scurt timp. Să fie exact la fel de pașnici și unde și alți reprezentanți ai societății, să spunem așa, își vor exprima și ei liber opțiunea și li se va garanta dreptul la manifestație.”

Europa Liberă: O să revenim la ceea ce spuneați mai devreme, tematici inventate. Să ne oprim un pic la felul în care a fost organizat acest eveniment. Pe 1 mai pe site-ul Mitropoliei Moldovei a apărut un anunț în care se dădea mobilizare generală pentru participarea la acest marș, marșul tăcerii. Pe 3 mai, președintele Igor Dodon anunța deja un fel de mobilizare, însă nu spunea nimic despre marș, ci despre un festivalul de promovare a familiei. Ce se poate înțelege de aici? Cine e organizatorul acestei măsuri și nu e pe față o incoerență, ca să zic așa?

Victor Gotişan: „Deci, iarăși, răspunsul scurt ar fi, de exemplu, că se vede foarte clar, cum ați menționat, cursul sau cronometrul evenimentelor o cârdășie dintre politic și biserică, o parte a clerului, să spunem așa. Agenda politică a președintelui Dodon este la un clic distanță, adică poate fi consultată pe internet și nu este niciun secret. Întrebarea mea în acest caz e: de ce se lasă folosită Biserica? Are interes. Fiecare are dreptul la organizarea unui astfel de marș. Totuși, dacă organizezi un eveniment propriu și aici am în vedere Biserica, nu cred că este corect să-i permiți cuiva să politizeze evenimentul, indiferent de, să spunem așa, pasiunile sau partidele politice.”

Marș ortodox la Chișinău împotriva comunității LGBT din Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:40 0:00

Europa Liberă: Cronologic parcă ar ieși că biserica a organizat?

Victor Gotişan: „Bine, cum spun, Biserica a inițiat, să spunem pe scurt – Biserica a inițiat, celălalt a luat și a dezvoltat ideea și altfel spus, eu, de exemplu, pot califica asta drept „o mână o spală pe alta”. Haideți s-o spunem pe șleau: Biserica deja a intrat într-un fel de campanie electorală și asta nu mai este deja un secret cu cine va fi.”

Europa Liberă: În favoarea unui actor electoral, care din nou este pe față?

Victor Gotişan: „Sigur, sigur! Adică nu s-a făcut niciun secret din toată treaba asta.”

Europa Liberă: Neparticiparea Mitropoliei Basarabiei la această acțiune cum poate fi înțeleasă?

Victor Gotişan: „Întrebarea e foarte bună și de fapt arată cât de

Noi nu ne putem înțelege asupra unității credinței, însă arătăm din deget și-i învățăm pe ceilalți cum este corect să trăiască într-o familie...

ortodocși suntem noi în Republica Moldova. Avem un marș cu tematica „familia tradițională”, însă pe de altă parte, avem o Biserică divizată. Noi nu ne putem înțelege asupra unității credinței, dacă așa să spunem, însă arătăm din deget și-i învățăm pe ceilalți cum este corect să trăiască într-o familie. Ca să explic, de exemplu, Biserica este o familie și noi avem, bineînțeles, două biserici în acest caz. De fapt, putem spune că Biserica este într-un fel de proces de divorț în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Adică, cele două mitropolii?

Victor Gotişan: „Sigur, da. Dacă să mă refer direct la întrebarea Dvs., neparticiparea bisericii sau Mitropoliei Basarabiei la eveniment de fapt confirmă faptul că evenimentul este unul politizat. Sunt sigur că și pentru Mitropolia Basarabiei, de exemplu, sau pentru tot creștinismul ortodox în general, familia este o prioritate de bază, iar neparticiparea, cum ați spus Dvs., reprezentanților sau Mitropoliei Basarabiei la respectivul eveniment nu demonstrează altceva decât faptul că este un eveniment politizat, iar Biserica sau Mitropoliei Basarabiei pur și simplu nu a vrut să-și identifice imaginea cu cineva, cu un partid politic sau cu Președinția în cazul de față. Și noi știm foarte bine care este atitudinea față de România și tot ce este românesc a reprezentanților acestui partid.”

Europa Liberă: Mitropolitul Vladimir spunea în debutul acestui marș că „întreaga ortodoxie ar fi în aceste vremuri ispitită de vrăjmași”. Președintele Igor Dodon, care a vorbit în finalul marșului, a reluat teza lui că „familia tradițională ar fi cumva sub atac”. Este asta, dle Gotișan, o preocupare justificată acum? Întreb, pentru că personal nu-mi amintesc vreun sondaj care să fi reliefat vreo neliniște în societate legată, iată, de familie, că ar fi atacată.

Victor Gotişan: „Eu nu cred nicidecum, pentru că nu există. Pentru mine, cum am spus, tematica este una inventată, este o agendă falsă și nu este justificată, pentru că nu face altceva decât să divizeze societatea pe criterii sociale. Dacă vreți, e o pură discriminare, care este primul pas care duce la segregarea pe criterii sociale.”

Europa Liberă: De ce spuneți asta?

Victor Gotişan: „Sigur, într-un final, Biserica face asta prin astfel de marșuri, cu astfel de tematici nu face altceva decât să spună că „uitați-vă, suntem noi, care deținem „adevărul”, și sunt ei, o minoritate care de fapt încearcă să-și impună adevărul, ceea ce este foarte periculos, pentru că de fapt Biserica deschide un fel de cutie a Pandorei. Și anume problema asta – minoritate versus majoritate, care este una foarte subiectivă și foarte periculoasă. De ce spun așa? Pentru a înțelege, de exemplu, cât de periculos este raportul sau binomul acesta mai numit acum, mai este un cuvânt foarte popular în Republica Moldova – „minoritate versus majoritate”.

Să vă dau un simplu exemplu. De exemplu, Polonia sau Egiptul, facem extrapolare, unde catolicii sunt 95 la sută sau musulmanii, respectiv în Egipt, exact aceiași. Potrivit regulilor majorității, asta înseamnă că eu ca creștin ortodox trebuie să mă duc și să nu-mi amintesc nicidecum religia mea ortodoxă, pentru că sunt într-un fel de minoritate, da? Acesta-i pericolul pe care calcă biserica și este unul foarte grav.”

Europa Liberă: De ce? Ce credeți că se urmărește? Poate nu se conștientizează pericolul despre care Dvs. vorbiți, dar ce se urmărește?

Victor Gotişan: „Se urmărește, cum spuneam, un fel de intimidare. Dacă vrem să fim siguri și vorbim despre marșul care a avut loc și cel care va avea loc, se urmărește de fapt un fel de intimidare a marșului care va avea loc pe 19 mai, fără frică și va fi organizat de către Igor Dodon.”

Europa Liberă: Da, e curios și acest aspect că era parcă programată această măsură – festivalul familiei, marșul tăcerii, nu știu cum s-o numesc. Acum în cadrul acestui marș s-a anunțat că va mai fi ceva pe 15 sau pe 16, sau nu știu când.

Victor Gotişan: „Aici nu prea-mi dau seama, nu știu, nu sunt la curent ce va fi pe 15. Pe mine, de exemplu, dacă revenim la tematica inventată, ceea ce mi-a sărit mie în ochi asupra marșului respectiv, este faptul că de fapt biserica întotdeauna ar trebui pe lângă astfel de manifestații să organizeze și altfel de marșuri. De exemplu, marșul oamenilor străzii, ca să accentueze problema respectivă sau marșul

Biserica nu se concentrează pe probleme reale...

șomerilor, sau marșul anticorupție de fiecare dată când este publicat indicele corupției. Sau, de exemplu, de ce nu marșul anti-violență în familie, o problemă foarte mare? Sau marșul abuzurilor în penitenciare și pușcării? De exemplu, Brăguța este un caz foarte elocvent aici. Sau un marș al stopării migrației?

Există atât de multe probleme, însă Biserica de fapt nu se concentrează pe probleme reale, pentru că în cazul problemelor reale, pe care le-am menționat mai sus trebuie să răsufleci mânecile și să te apuci de lucru, adică să lucrezi chiar. În cazul unor subiecte cum ar fi, de exemplu, integrarea europeană sau familiile tradiționale, aici e mai simplu. Aici ai un fel de tematică inventată, e suficient doar să organizezi un fel de marș sau conferințe sau seminare și să lansezi anumite lozinci și să faci marșuri. Atât! Când e vorba de niște lucruri concrete, cum am menționat problemele de mai sus, aici e mai greu.”

Europa Liberă: Să stăruim un pic asupra mesajului, totuși, al acestei măsuri –familia tradițională. Ce sens pune Mitropolia Moldovei, ca să nu zic întreaga Biserică Ortodoxă, pentru că așa înțelegem, Mitropolia Basarabiei, de exemplu, nu a fost acolo, la această măsură, ce sens pune Mitropolia Moldovei în această noțiune – familia tradițională?

Victor Gotişan: „Familia tradițională, dacă o luăm așa cum este menționată de către Biserică, este familia care este constituită dintr-un bărbat și o femeie. De fapt și Codul familiei asta spune în articolul 1…”

Europa Liberă: Se referă asta și la familia monoparentală, de exemplu?

Victor Gotişan: „Nu! Din câte se pare, nu se referă la familia monoparentală. Și aici apare principala dramă sau problemă. Deci, totuși, eu, ca cetățean sau ca individ, sau ca parte a societății, mă întreb: dar, de exemplu, o mamă sau un tată care-și cresc copiii singuri, ei pot fi calificați ca familie tradițională? Din câte se pare, biserica nu prea îi acceptă sau nu prea îi vede ca familie tradițională și aici a fost un caz foarte recent în București, care a fost foarte mediatizat. Cazul constă în faptul că unei mame nu i s-a oferit Pachetul familiei pentru a accede la un cinematograf.”

Europa Liberă: Da, se ofereau condiții facilitare doar pentru familiile tradiționale, ca să zicem așa.

Victor Gotişan: „Exact, exact! Și aici se vede problema majoră pe care o dezgroapă sau o impune biserica. Până la urmă, asta este o condiție sau este o repercusiune a multor factori care au făcut ca în societate să se gândească că de fapt familia este cea „clasică”. Revenind aici, aveți dreptate, de exemplu, întrebați că nu există un sondaj care să pună la dispoziție ce este familia tradițională, că s-ar afla în pericol, cum m-ați întrebat și cum susțin reprezentanții clerului bisericii.

Însă noi avem sondaje care spun la momentul de față că noi avem mai mult de jumătate din familiile tradiționale, vorba Bisericii, să spunem așa, finalizează cu divorțuri. De asemenea, dacă mai vreți date, poftim, date confirmate de sondaje – 70 la sută din femeile din familiile așa-numite tradiționale, iarăși rămânând în termenii Bisericii, sunt abuzate sau au fost abuzate cel puțin o singură dată. Iată aici are Biserica de lucru, dar nu să facă marșuri care să ne spună ce înseamnă familia tradițională și cum trebuie să o păstrăm. Deci, Biserica a pierdut oarecum focusul, anume aici este și misiunea ei.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG