Linkuri accesibilitate

Liderul protestelor din Armenia, Nikol Pașinian dă asigurări că este dispus să coopereze cu Partidul Republican în cazul alegerii sale ca premier


Nikol Pașinian la 2 mai la Erevan
Nikol Pașinian la 2 mai la Erevan

Liderul protestelor din Armenia, Nikol Pașinian, a declarat că dacă va fi ales premier pe 8 mai, nu exclude o cooperare cu partidul Republican, aflat la guvernare și care are o majoritatea confortabilă în Parlament. Vorbind cu presa, Pașinian a precizat că vrea să formeze „un guvern al reconcilierii”.

Pe 1 mai, Pașinian a fost singurul candidat la funcția de premier dar a pierdut votul din cauza opoziției partidului Republican. A fost propus din nou și din nou, candidatura sa se bucură de sprijinul sigur a 41 de deputați, dar pentru a fi ales are nevoie de 53 de voturi în Parlamentul cu 105 locuri. Dacă nici pe 8 mai nu este ales un premier, potrivit Constituției, Parlamentul este dizolvat și se organizează alegeri generale anticipate. Dar Pașinian nu crede că partidul Republican va organiza un scrutin corect, motiv pentru care insistă să preia puterea înainte de un posibil vot.

Protestele de stradă, conduse de Pașinian au dus pe 23 aprilie la demisia premierului Serj Sarkisian, lider al partidului Republican și fost președinte. Sarkisian este acuzat de armeni că a încercat să rămână la putere după încheierea celui de la doilea și ultim mandat de președinte, preluând funcția de premier. În 2015, în cursul ultimului său mandat, Constituția a fost modificată prin referendum și s-a trecut de la un sistem prezidențial la unul parlamentar, în care prerogativele premierului au fost extinse mult. În această perioadă, Sarjikian lăsase de înțeles că nu va candida la funcția de premier.

XS
SM
MD
LG