Linkuri accesibilitate

75 de ani de la revolta din ghettoul evreiesc de la Varșovia


În Polonia este marcată astăzi, 19 aprilie, împlinirea a trei sferturi de veac de la insurecția celor aproximativ 750 de luptători evrei din ghettoul de la Varșovia, creat de naziști la un an de la invadarea Poloniei, la începutul celui de-al Doilea Război mondial.

La Varșovia au sunat sirenele, iar străzile s-au umplut de narcise de hârtie în amintirea sutelor de evrei uciși în timpul revoltei din ghettoul înființat în capitala polonă de ocupanții naziști în al Doilea Război Mondial și a milioanelor de evrei omorâți în lagărele de concentrare.

Președintele polonez Andrzej Duda a vizitat un cimitir evreiesc de dimineață, înaintea ceremoniei oficiale de la Monumentul Eroilor Ghettoului. Manifestările urmau să culmineze seara cu un concert organizat de Muzeul Istoriei Evreilor Polonezi.

Imagine din 1943 în ghetto-ul Varșoviei
Imagine din 1943 în ghetto-ul Varșoviei

Luptătorii evrei și-au pornit atacul la 19 aprilie 1943, după ce naziștii au început să deporteze supraviețuitorii închisorii urbane înființată în 1940 ca să separe evreii de populația majoritară, să-i fure de ultimele proprietăți, să-i extermine prin înfometare și să abuzeze de forța lor gratuită de muncă. În momentul de maximă aglomerație, ghettoul găzduia probabil aproape jumătate de milion de oameni. În perioada dinaintea revoltei, fuseseră duși la moarte în camerele de gazare de la Treblinka aproximativ 300.000 de evrei.

Potrivit istoricilor, în aprilie 1943 în ghettou se mai aflau 60.000 de oameni, iar naziștii au început să incendieze clădirile ca să-i forțeze pe eventualii supraviețuitori să iasă din ascunzători, în vederea lichidării.

Ofițeri naziști în ghetto-ul incendiat de la Varșovia
Ofițeri naziști în ghetto-ul incendiat de la Varșovia

Acela a fost momentul când luptătorii evrei i-au atacat pe naziști, preferând să moară în luptă mai degrabă decât în camerele de gazare. În lupta inegală cu germanii au murit aproape toți insurgenții înarmați numai cu pistoale și alte arme mici. Mulți au lăsat testamente în care au spus că preferă să moară când vor ei, nu când vor naziștii.

Până la urmă, cum amintește Associated Press, insurgenții evrei au rezistat aproape o lună - mai mult decât unele țări atacate de Germania lui Hitler.

Cel mai vizibil simbol al aniversării revoltei a devenit în ultimii ani narcisa galbenă de hârtie, distribuită joi în capitala polonă de aproximativ 1500 de voluntari. Ea este un omagiu adus lui Marek Edelman, unul din liderii revoltei, medic cardiolog decedat în 2009, care ani de-a rândul, după eliberarea, a primit anual, la 19 aprilie, de la un necunoscut, un buchet de narcise, pe care de fiecare dată l-a depus apoi la Monumentul Revoltei din Ghettou.

Narcisa galbenă amintește, de asemenea, steaua galbenă pe care evreii au fost obligați să o poarte în Germania și în țările ocupate de naziști.

Agențiile de presă notează că, din păcate, a 75-a aniversare a revoltei din ghettoul de la Varșovia vine pe fondul tensiunilor dintre Israel și guvernul naționalist-conservator al Poloniei, care încearcă să șteargă cu buretele, printr-o nouă lege controversată, orice implicare a polonezilor în lichidarea și persecutarea evreilor în al Doilea Război Mondial.

Cu toate acestea, aniversarea are anul acesta proporții mai mari decât în trecut, scrie AFP, notând că în marcarea ei s-au angajat aproximativ 1000 de instituții culturale, biblioteci și școli din toată Polonia.

AP anunța că pentru astăzi era plănuită și o adunare „independentă” a celor nemulțumiți de ceea ce consideră a fi anti-semitismul cel puțin latent al unor oficiali. Asociația „Republica Deschisă”, care combate anti-semitismul și xenofobia, a spus că organizează propria ceremonie pentru a fi în opoziție față de „pompa găunoasă naționalistă” a manifestărilor sponsorizate de guvernanți – aceiași care anul acesta au adus un omagiu insurgenților polonezi care au colaborat cu naziștii.

Unul din cei câțiva supraviețuitori ai ghettoului aflați încă printre noi, Marian Kalwary, de 87 de ani, este citat de AP cu declarația: „Sunt înfricoșat de renașterea fascismului și naționalismului. Văd cum naționalismul este glorificat și pus pe piedestaluri, de parcă ar fi ceva nobil”.

AP mai notează că de obicei demnitari israelieni participă la aniversarea de la Varșovia, dar anul acesta majoritatea au rămas acasă, unde au loc alte mari manifestări, cu ocazia celei de-a 70-a aniversări a statului Israel.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG