Linkuri accesibilitate

Rusia a cerut Consiliului de Securitate al ONU să discute „amenințarea la adresa păcii internaționale”


Ambasadorul rus la ONU Vasili Nebenzia
Ambasadorul rus la ONU Vasili Nebenzia

La cererea Rusiei, la Națiunile Unite este programată vineri o ședință a Consiliului de Securitate pe tema Siriei. Va fi discutată „amenințarea la adresa păcii internaționale” reprezentantă, potrivit Moscovei, de amenințările Statele Unite și aliaților săi de a reacționa la presupus atac chimic de sâmbăta trecută, dintr-o enclavă rebelă din apropiere de Damasc. Ambasadorul Rusiei la ONU a atras atenția că un posibil atac cu rachete în Siria ar putea duce la escaladarea conflictului „pentru că avem și noi trupe acolo”. La rândul său, ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat vineri că atacul ar fi fost „înscenat”, dar nu a furnizat nici o dovadă. Mai mult, el a susținut că experți ruși ar fi fost la locul atacului chimic și nu ar fi găsit nici un indiciu.

Rusia are mii de militari și consilieri militari în Siria, zeci de avioane de luptă și vase militare în largul coastelor siriene. Inițial, după atacul de sâmbăta trecută de la Douma, președintele american Donalad Trump a amenințat, într-un mesaj pe Twitter, cu un posibil atac cu rachete, drept răspuns. Joi însă, tot prin Twitter, Trump a anunțat că „atacul ar putea avea loc foarte repede sau deloc”.

Joi, BBC l-a citat pe președintele Franței Emmanuel Macron cu declarația că are dovezi potrivit cărora guvernul sirian a atacat orașul Douma cu arme chimice la sfîrșitul săptămânii trecute, și că va decide la timpul potrivit dacă să riposteze cu lovituri aeriene.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG