Linkuri accesibilitate

România: ÎCCJ urmează să dezbată contestația depusă de torționarul Alexandru Vişinescu


Alexandru Vişinescu
Alexandru Vişinescu

Înalta Curte de Casație şi Justiție din România urmează să dezbată astăzi contestația depusă de torționarul Alexandru Vişinescu împotriva deciziei Curţii de Apel Bucureşti prin care i s-a respins o cerere de întrerupere a executării pedepsei, informează Agerpres.

Pe 1 martie, Curtea de Apel Bucureşti a respins cererea de întrerupere a executării pedepsei, din motive medicale, formulată de Alexandru Vişinescu, fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, care execută o pedeapsă de 20 de ani de închisoare pentru crime împotriva umanităţii.

Avocaţii lui Vişinescu susţin că acesta suferă de mai multe afecţiuni, printre care una neuronal-degenerativă.

Procurorii susţin că, în perioada 1956-1963, Alexandru Vişinescu, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a săvârşit acţiuni şi inacţiuni sistematice, care au avut ca rezultat persecutarea colectivităţii reprezentate de deţinuţii politici încarceraţi, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestora pe motive de ordin politic.

Deţinuţii erau supuşi unor condiţii de existenţă sau tratament de natură să ducă la distrugerea lor fizică, fără să li se asigure un minimum de medicamente şi fără să li se acorde îngrijiri sau asistenţă medicală adecvate.

Netratarea bolnavilor, refuzul de transfer către spitalele-penitenciar, degradarea stării de sănătate a condamnaţilor prin lipsa hranei, lipsa încălzirii, pedepsele aplicate discreţionar şi abuziv, condiţiile de detenţie inumane, relele tratamente, bătaia şi alte violenţe, ignorarea adreselor şi sesizărilor formulate de deţinuţi erau tot atâtea acţiuni menite a duce la exterminarea fizică a persoanelor încarcerate.

Principalele categorii de deţinuţi aflate în penitenciar, erau: foşti conducători în guvernele democratice, liderii partidului Național Țărănesc și național Liberal; foşti conducători ai diverselor organizaţii considerare subversive de regimul comunist; foste cadre de conducere după 23 august 1944; foste cadre din Ministerul de Interne de după 23 august 1944; foşti conducători ai diverselor secte și culte religioase.

Până în prezent, au fost identificaţi 138 de deţinuţi care au trecut prin Penitenciarul Râmnicu Sărat în timpul mandatului lui Alexandru Vişinescu, scrie Agerpres.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG