Linkuri accesibilitate

Raportul Comisiei Europene: Republica Moldova a progresat în privința reformelor, dar mai sunt încă multe de făcut


Republica Moldova a progresat în privința reformelor, dar mai sunt încă multe de făcut, astfel încât cetățenii săi să poată beneficia din plin de avantajele Acordului de Asociere, a spus Uniunea Europeană într-un raport difuzat astăzi.

În raportul pregătit de Comisia Europeană și Serviciul European de Acțiune Externă se spune că „Republica Moldova a reușit să își stabilizeze situația economică”, dar sunt necesare „mai multe eforturi, în special pentru a combate corupția la nivel înalt, a recupera fondurile deturnate prin frauda bancară de un miliard de dolari și a-i aduce în fața justiției pe cei responsabili”.

În capitolul consacrat democrației, raportul reamintește că trecerea la sistemul electoral mixt pentru alegerile parlamentare adoptată de puterea moldoveană anul trecut „nu a respectat recomandarea formulată de Comisia de la Veneția a Consiliului Europei…”, dar nu spune dacă este recomandată sau nu începerea debursării banilor din ajutorul macrofinanciar de 100 de milioane de euro promis Moldovei.

Parlamentul European a oprit anul trecut ajutorul macrofinanciar pentru a se verifica dacă autoritățile moldovene respectă democrația la implementarea noului sistem.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG