Linkuri accesibilitate

Putin critică măsurile „anti-rusești” occidentale, dată fiind „sursa incertă” a gazului neurotoxic în cazul Skripal


Vladimir Putin la Ankara
Vladimir Putin la Ankara

Președintele rus Vladimir Putin și-a exprimat nedumerirea față de cât de repede Occidentul a condamnat Rusia, după ce un înalt oficial britanic a spus că „sursa exactă” a gazului neurotoxic cu care a fost otrăvit un fost spion rus nu a fost stabilită.

Comentariile lui Putin și cererea sa ca Moscovei să i se prezinte scuze au urmat după ce directorul executiv al laboratorului britanic de apărare de la Porton Down, Gary Aitkenhead, a declarat, pe 3 aprilie, că oamenii de știință „nu au verificat sursa precisă” a agentului neurotoxic Noviciok, folosit pentru a-i otrăvi pe fostul spion rus Serghei Skripal și fiica sa Iulia. Dar Aitkenhead a spus într-un interviu pentru Sky News că un atac cu o armă chimică foarte toxică a fost „probabil doar în limitele capacităților unui actor de stat”.

Putin a spus că declarațiile lui Aitkenhead privind cazul Skripal, urmare a căruia peste 150 de diplomați ruși din peste 25 de țări au fost expulzați, dovedesc că acuzațiile Marii Britanii privind implicarea Rusiei sunt neîntemeiate.

„Viteza cu care campania anti-rusă a fost lansată provoacă nedumerire”, a spus Putin, după întâlnirea sa la Ankara cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Putin a mai zis că declarațiile oficialului britanic arată că ar fi necesară o investigație internațională în cazul otrăvirii lui Serghei Skripal și fiicei acestuia Iulia, pe 4 martie, în sudul Angliei. Rusia a cerut o reuniune a consiliului executiv al Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice, pentru a discuta cazul, pe 4 aprilie. „Vrem o investigație amănunțită. Vrem să participăm la aceasta”, a spus Putin.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG