Linkuri accesibilitate

Tensiuni între Kosovo și Turcia pe tema extrădării unor cetățeni turci


Ramush Haradinaj
Ramush Haradinaj

Premierul din Kosovo, Ramush Haradinaj, a respins criticile care i-au fost aduse de președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, referitoare la demiterea ministrului sau de interne si a șefului serviciilor de informații în legatură cu extrădarea a șase cetățeni turci cu legaturi cu scolile susținute de clerical Fetullah Gulen. Haradinaj a spus că liderul de la Ankara nu trebuie să se amestece „în treburile interne din Kosovo, tot așa cum Priștina nu se amestecă în cele ale Ankarei”.

La sfirsitul săptămănii trecute, Erdogan l-a amenințat pe premierul Kosovar „că va plăti” pentru demiterea celor doi înalti funcționari de la Priștina, criticați de premier că ar fi acționat discreționar și fără să-l informeze și că i-au extrădat pe cei șase cetățeni turci. Ankara il acuza pe Fetullah Gulen că ar fi fost în spatele loviturii de stat eșuate de acum doi ani din Turcia. Clericul, exilat in Statele Unite, neagă orice implicare.

Organizatii pentru drepturile omului internaționale au criticat decizia de expulzare a celor șase, avind in vedere represiunile la care sunt supuși in Turcia cei care au lucrat în școlile susținute de Gulen.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG