Linkuri accesibilitate

România: procurorul general cere urmărirea penală a lui Ion Iliescu, Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, în dosarul Revoluției


Ion Iliescu
Ion Iliescu

La București, procurorul general Augustin Lazăr a transmis preşedintelui Klaus Iohannis cererea de efectuare a urmăririi penale, în dosarul Revoluţiei, în legătură cu săvârşirea infracţiunii contra umanităţii, faţă de Ion Iliescu, Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, transmite Agerpres. Într-un comunicat al Parchetului General se sugerează că cei trei au reprezentat puterea de facto în perioada revoluției din 1989.

În decembrie anul trecut, Parchetul Militar anunţa că, în urma administrării de probe în dosarul "Revoluţiei", concluzia anchetatorilor este că în decembrie 1989 nu a existat vid de putere.

Procurorul militar Marian Lazăr declara anterior că a existat o diversiune militară începând cu seara zilei de 22 decembrie 1989, aceasta fiind principala cauză a numeroaselor decese, vătămări corporale şi distrugeri.

Totodată, procurorii susţineau că au existat diversiuni exercitate asupra cadrelor de comandă ale unității militare de la Târgovişte, unde s-a aflat cuplul Ceauşescu, dar şi ordine venite de la vârful ierarhiei militare privind eliminarea fizică a cuplului prezidenţial.

Administraţia Prezidenţială a confirmat că cererea procurorului general a fost primită.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG