Linkuri accesibilitate

Israelul a anunțat că va ținti „organizațiile teroriste” din Gaza, dacă vor continua violențele la granița sa


Israelul a anunțat că va ținti, ceea ce autoritățile israeliene numesc „organizațiile teroriste” din Gaza, dacă vor continua violențele la granița israeliană. Vineri, 30 martie, mii de palestinieni au protestat în Gaza, într-o manifestație organizata de liderii Hamas, la putere în Gaza. Potrivit oficialităților palestiniene, în ciocnirile violente de ieri, 15 palestinieni au fost omorâți și peste 750 răniți. Trupele israeliene au intervenit în forță cu muniție de război și gloanțe de cauciuc, dar și cu drone din care au fost aruncate gaze lacrimogene.

Potrivit agenției Associated Press, a fost cea mai sângeroasă confruntare între forțele israeliene și militanţii Hamas din 2014 încoace. Potrivit listei ministerului palestinian al sănătății, patru militanți Hamas se află printre morți. Armata israeliană spune că nu a folosit în mod excesiv forța și că persoanele ucise de militarii israelieni erau adulți.

Potrivit autorităților medicale din Fâșia Gaza, la spitalul din Shifa au fost aduși 284 de oameni răniți prin împușcare, dintre care 70 erau minori și 11 femei, Organizatorii protestelor spun că ele vor continua timp de șase săptămâni, și vor culmina la 15 mai, când se aniversează 70 de ani de la crearea statului Israel, considerat de palestinieni „o catastrofă istorică”.

În războiul isarelo-palestinian din 1948, care a dus la crearea statului Israel, sute de mii de palestinieni s-au refugiat în Fâșia Gaza. Populația din Gaza este de aproximativ 2 milioane de oameni.

La Națiunile Unite, secretarul general, Antonio Guterres, a cerut o investigație internațională asupra violențelor de ieri.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG