Linkuri accesibilitate

Tiraspolul anunță o posibilă întâlnire „în viitorul apropiat” între Igor Dodon și Vadim Krasnoselski


Igor Dodon și Vadim Krasnoselski, la Holercani, 30 martie 2017
Igor Dodon și Vadim Krasnoselski, la Holercani, 30 martie 2017

O nouă întâlnire dintre președintele R.Moldova, Igor Dodon, și liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a treia la număr, ar urma să aibă loc în viitorul apropiat. Anunțul a fost făcut la Tiraspol de către negociatorul-șef al regiunii transnistrene, Vitali Ignatiev. Acesta a subliniat că ziua și locul întâlnirii nu au fost încă stabilite. Responsabilul a spus că agenda întrevederii va ține de activitatea misiunii de pacificare pe Nistru și cea a Comisiei unificate de control, care coordonează această misiune. Președinția de la Chişinău nu a făcut deocamdată niciun anunț legat de viitoarea întâlnire.

Administrația de la Tiraspol insistă asupra instalării unui post de pacificatori la podul din zona localității Gura-Bîcului, pod deschis pentru circulația internațională la sfârșitul anului trecut. Imediat după deschidere, administrația separatistă de la Tiraspol a instalat pe partea sa un așa-zis punct vamal de control. Chişinăul, la rândul său, insistă asupra eliminării oricăror piedici din calea circulației transportului pe acest pod.

Prima întâlnire dintre Igor Dodon și Vadim Krasnoselski a avut loc la Bender, pe 4 ianuarie 2017, la scurt timp după intrarea în funcție a celor doi. O a doua întâlnire a fost pe 30 martie 2017, la Holercani. Ulterior, relațiile dintre Dodon și Krasnoselski s-au răcit, Tiraspolul l-a criticat adesea pe Dodon pentru că nu-și respectă promisiunile făcute și a subliniat că preferă să discute cu cei care iau decizii la Chişinău – adică cu Guvernul și majoritatea controlată de Partidul Democrat.

Șeful negociatorilor transnistreni Vitali Ignatiev a mai anunțat că în viitorul apropiat va fi reluată activitatea grupurilor de experți în domeniul bancar și a celui privind drepturile omului. Referindu-se la realizarea înțelegerilor semnare între Chişinău și Tiraspol la sfârșitul anului trecut, Ignatiev a spus că există deja 20 de cereri privind apostilarea diplomelor emise de universitatea de la Tiraspol.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG