Linkuri accesibilitate

Donald Trump și Theresa May au invocat nevoia unor măsuri ferme pentru a „lichida” rețelele de spioni ruși din țările lor


Președintele american Donald Trump și premierul britanic Theresa May au căzut de acord că trebuie luate măsuri ferme pentru a „lichida” rețele de spioni ruși din țările lor și pentru a pune capăt activităților ilegale ale Moscovei. Într-o discuție telefonică, precizează Casa Albă, cei doi lideri au vorbit și despre nevoia de a împiedica Rusia să lanseze noi atacuri cu „arme chimice” în țările lor.

Până acum, peste 20 de țări (între care și R.Moldova) au decis expulzarea de diplomați ruși, mulți dintre ei agenți ai serviciilor de informații, ca reacție la otrăvirea fostului agent dublu rus Serghei Skripal cu un gaz neurotoxic, produs de Uniunea Sovietică în perioada Războiului Rece. Londra susține că Rusia este în spatele atacului, Moscova respinge categoric acuzațiile drept „isterie anti-rusă”. Cu toate acestea, adjunctul ministrului rus de externe Serghei Riabkov a declarat agenției de știri RIA Novosti că Moscova „nu se grăbește” să răspundă la expulzarea în masă a diplomaților ruși (150 la număr).

Între timp, la Paris, ministrul francez al apărării a declarat joi că președintele Emmanuel Macron nu-și anulează vizita din mai, în Rusia, pentru că în pofida scandalului Skripal, este important să aibă în continuare discuții „sincere” cu Moscova. Macron va participa în luna mai la forumul economic de la Sankt Petersburg.

XS
SM
MD
LG