Linkuri accesibilitate

La Chișinău a avut loc Marea Adunare Centenară (VIDEO)


La Chișinău a avut loc o manifestație unionistă, „Marea Adunare Centenară” pentru a marca 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România. Manifestație a fost organizată de mai multe grupări unioniste din R. Moldova și din afara granițelor. S-a „votat” prin scandări o declarație de unire a R.Moldova cu România și s-a cerut Parlamentului României, care pe 27 martie organizează o ședință solemnă cu ocazia centenarului unirii Basarabiei cu România, să sprijine unirea celor două țări.

Totodată, organizatorii au mai anunțat o reuniune unionistă pe 1 iulie la Alba Iulia și convocarea unui „Congres al reîntegrării” pe 24-26 septembrie la Iași, în România.

Potrivit corespondentei Radio Europa Liberă, mii de persoane au participat la manifestația la care erau prezenți și primarii din cele peste 130 de localități care au semnat declarația simbolică de unire cu România. În ajunul manifestațiie de duminică, încă șapte localități semnaseră declarații simbolice de unire, între care orașele Edineț și Strășeni, relatează Unimedia. La Strășeni a fost prezent și fostul președinte al României, Traian Băsescu, între timp unul din cei mai vocali avocați ai unirii R.Moldova cu România.

Traian Băsescu a vorbit și la mitingul de la Chișinău, pledând pentru unirea Moldovei cu România, în opinia sa „singurul mod” în care cele două țări își vor recâștiga demnitatea. Iar fostul primar general al Chișinăului, Dorin Chirtoacă, a declarat că „așa cum locuitorii din Berlin au dat jos Zidul de la Berlin, așa și noi trebuie să dăm jos zidul de la Prut”. „Nu numai pentru pensii mai bune... dar unirea este icoana neamului românesc” a mai spus Chirtoacă la mitingul de la Chișinău.

Consultarea despre unire - 1 -15 aprilie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:18 0:00
Link direct


Duminică, la Chișinău, unul din organizatorii Adunării Centenare a anunțat că în aprilie ar urma să fie organizată o consultare populară, nu un referendum, pe tema unirii Moldovei cu România.

Sâmbătă seară, la București a avut loc un concert pentru a marca centenarului Unirii: cinci trupe, zeci de artiști și peste o mie de spectatori au cântat, scandat și dansat vreme de peste cinci ore în vastul cort încălzit instalat pe 24 martie la Arenele Romane, relatează corespondentul Europei Libere.

Concert #dinBasarabia, București, 24 martie 2018
Concert #dinBasarabia, București, 24 martie 2018

Seara a fost organizată sub sigla #dinBasarabia, de Centrul pentru Integrare și Dezvoltare PRUT, Institutul Cultural Român, Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni, cu concursul guvernelor celor două țări de pe malurile Prutului.​

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG