Linkuri accesibilitate

Retorica populistă a ministrului german de interne


Noul cabinet Merkel
Noul cabinet Merkel

Declaraţiile controversate legate de islam ale bavarezului Horst Seehofer.

Retorica populistă a ministrului german de interne
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:43 0:00
Link direct

Nu au trecut nici două săptămîni de cînd noul guvern german a depus jurămîntul. Coaliţionarii au încercat de la bun început să transmită alegătoarelor şi alegătorilor mesajul că marea alianţă conservator/social-democrată este o garanţie în ceea ce priveşte un guvern stabil, în care va domina principiul colegialităţii. În conformitate cu acest principiu, coaliţionarii au promis că vor renunţa să facă declaraţii critice la adresa colegilor din executiv şi se vor conforma disciplinei guvernamentale.

Faptul că deja unul dintre miniştri noului guvern nu s-a putut abţine de la declaraţii neconforme cu linia guvernului şi principiul colegialităţii a declanşat o amplă discuţie din care n-au lipsit nici comentariile ironice şi nici previziunile că actualul guvern nu va apuca sfîrşitul legislaturii.

Bavarezul Horst Seehofer, care pe lîngă titlul de ministru de interne mai poartă şi titlul de ministru al patriei (un resort nou creat), n-a avut altă treabă decît să redeclanşeze o discuţie pe care, de cîţiva ani, au luat-o în braţe populiştii de la Moscova pînă la Oslo, de la Bucureşti pînă la Budapesta şi de la Varşovia pînă la Berlin. Islamul nu face parte din Germania, a grăit Seehofer (într-un interviu acordat ziarului de bulevard, Bild), uitînd că nu mai este primul ministru al Bavariei, ci ministru în guvernul federal. Pentru a preîntîmpina critici, Seehofer a arborat imediat un sofism ca un soi de scut verbal, adăugînd că musulmanii care trăiesc aici fac parte din Germania.

Logica strîmbă a acestor două propoziţii care se contrazic – tipice pentru mulţi politicieni care apelează la retorica populistă - a fost desfiinţată de un lingvist, intervievat de televiziunea germană (ZDF). Acesta a arătat că dacă Seehofer admite că musulmannii care trăiesc aici aparţin Germaniei, atunci automat aparţine Germaniei şi credinţa pe care aceştia o împărtăşesc. Dacă religia lor, adică islamul, nu aparţine Germaniei, precum afirmă Seehofer, atunci nici cei care împărtăşesc această credinţă nu fac parte din Germania.

Pînă şi cancelara Angela Merkel s-a simţit obligată să intervină şi să-l contrazică pe zelosul ministru şi prieten cu premierul Ungariei, Viktor Orbán. Privitor la declaraţia provocatoare a lui Seehofer, preşedintele parlamentului, creştin-democratul Wolfgang Schäuble, s-a pronunţat foarte clar. Fără a-l critica direct pe ministrul patriei şi de interne, Schäuble a spus (într-un interviu-DLF) că islamul este o realitate în Germania. Ţara şi societatea se află într-un proces de schimbare. Avînd în vedere această stare de fapt, trebuie procedat cu înţelepciune ca oamenii să se simtă acasă. În caz contrar, demagogii de la marginea spectrului politic vor cîştiga tot mai mulţi adepţi. În momentul de faţă, a conchis Schäuble, se poate observa o criză instituţională a modelului occidental privind democraţia statului de drept ceea ce constituie o problemă care trebuie rezolvată.

În 2006, cu prilejul deschiderii conferinţei la care au participat organizaţiile populaţiei musulmane din Germania, Schäuble a spus că islamul face parte din Germania şi Europa.

Ilustraţie:

Echipa guvernamentală (Foto - Twitter: Purtătorul de cuvînd al guvernului, Steffen Seifert)

Previous Next

XS
SM
MD
LG