Linkuri accesibilitate

Moscova a respins acuzațiile Londrei că s-ar afla în spatele otrăvirii fostului agent Serghei Skripal


Militari britanici la Salisbury, 11 martie
Militari britanici la Salisbury, 11 martie

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a negat că Moscova s-ar afla în spatele otrăvirii fostului agent dublu Serghei Skripal și fiicei sale, în Marea Britanie. Lavrov a lăsat să se înțeleagă că Moscova nu va da explicații Londrei despre acest caz, așa cum a solicitat premierul Marii Britanii, Theresa May.

Doamna May spusese ieri că este „foarte probabil” ca Rusia să fie în spatele tentativei de omor a fostului agent secret rus și fiicei acestuia. Premierul britanic a spus că incidentul face parte din mai larga „agresiune” rusească și a dat Moscovei răgaz, până la sfârșitul zilei de marți, să furnizeze Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice detalii despre programul de gaze Novicioc.

În replică, Ministerul de Externe de la Moscova a calificat declarația premierului britanic drept „o poveste”. „Noi am făcut deja un anunț că toate acestea sunt pur si simplu prostii, a spus Lavrov, și că nu avem nimic de-a face cu asta.”

Serghei Skripal și fiica acestuia au fost otrăviți duminica trecută și se află în continuare în spital, în stare „gravă, dar stabilă”. Incidentul a avut loc la Salisbury, în sudul Angliei, unde Skripal locuiește din 2010, când a ajuns în Occident din Rusia, după un schimb de spioni. Skripal, fost ofițer al serviciilor de informații militare GRU, a fost arestat în Rusia în decembrie 2004 pentru că lucrase pentru serviciul britanic de informații externe MI6.

XS
SM
MD
LG