Linkuri accesibilitate

Putin a calificat drept „ridicole” speculațiile privind amestecul Rusiei în alegerile prezidențiale americane


Vladimir Putin la sala de trageri de la noul sediu al serviciilor de informații al armatei ruse, Moscova, 8 noiembrie 2006
Vladimir Putin la sala de trageri de la noul sediu al serviciilor de informații al armatei ruse, Moscova, 8 noiembrie 2006

Într-un interviu pentru NBC News, liderul rus a afirmat că nu vrea să schimbe Consituția Rusiei.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că-i este „total indiferent” dacă cetățeni ruși s-au amestecat în alegerile prezidențiale americane din 2016, dar a ținut să reafirme că autoritățile ruse și Kremlinul nu au fost implicate.

Într-un interviu pentru NBC News, Putin a spus vineri că nu înțelege de ce „s-a decis că autoritățile ruse, că eu personal, am fi autorizat acest amestec.”

Trei firme rusești și 13 cetățeni ruși au fost acuzați luna trecută în cursul anchetei procurorului special Rober Muller că au dus o campanie pe rețelele de socializare pentru a influența campania electorală din 2016 în favoarea actualului președinte american Donald Trump.

„Și ce dacă sunt ruși ? Sunt 146 de milioane de ruși?” s-a întrebat retoric Putin, atrăgând atenția că ar putea fi cetățeni sau firme rusești care au lucrat și pentru ceilalți candidați la alegerile prezidențiale americane.

Cea mai cunoscută persoană identificată de ancheta lui Muller este omul de afaceri Evgheni Prigozin, cel care finanțează Agenția de Cercetare a Internetului de la Sankt Petersburg, cunoscută și sub numele de „Fabrica de troli a lui Putin”. Prigozin este un apropiat al președintelui.

Luna trecută, șefii serviciilor americane de informații au reconfirmat amestecul rusesc în campania prezidențială din 2016, precizând totodată că acest amestec continuă, se pare, în vederea alegerilor parțiale pentru Congres, din noiembrie.

În interviul citat, președintele Putin a calificat drept „ridicole” toate speculațiile privind posibilul amestec al Rusiei în alegerile prezidențiale americane.

Cât privește declarațiile prietenești făcute de Donald Trump la adresa sa, Putin le-a explicat prin faptul că președintele american este un pragmatic care a înțeles că are nevoie de relații bune de cooperare cu Rusia.

Putin a negat de asemenea categoric speculațiile că s-ar gândi să schimbe constituția pentru a mai putea candida o dată, după alegerile de săptămâna viitoare.

Toate sondajele de opinie îl dau pe Vladimir Putin câștigător al scrutinului are i-ar aduce al doilea și ultimul mandat consecutiv.

„Niciodată nu am schimbat Constituția. și nici nu vreau să o fac”, a spus președintele rus.

XS
SM
MD
LG