Linkuri accesibilitate

Preşedintele Andrzej Duda le-a cerut iertare evreilor forțați să emigreze din Polonia în timpul campaniei antisemite din 1968


Andrzej Duda

Preşedintele polonez Andrzej Duda le-a cerut joi iertare evreilor forțați să emigreze din Polonia în timpul campaniei antisemite din 1968. Vorbind la Universitatea din Vașovia, Duda a precizat însă că „Polonia liberă şi independentă de astăzi, generaţia mea, nu au nicio responsabilitate”. „Vă rugăm, iertaţi Republica, iertaţi-i pe polonezi, iertaţi Polonia de atunci pentru acest act ruşinos”, a mai spus președintele polonez.

Andrzej Duda a vorbit cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la revolta studenţească din martie 1968, care a fost urmată de o violentă campanie antisemită, lansată de autorităţile comuniste, şi de exilul a cel puţin 12 mii de evrei polonezi.

Declaraţia președintelui vine însă și pe fundalul tensiunilor recente dintre Polonia şi Israel, provocate de controversata lege privind modul cum trebuie descris Holocaustul. Legea prevede pedeapsa cu închisoarea pentru persoanele care vorbesc despre „lagărele poloneze de exterminare” sau despre complicitatea polonezilor la exterminarea evreilor în lagărele naziste de pe teritoriul Poloniei, din timpul celui de la Doilea Război Mondial.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG