Linkuri accesibilitate

Tomas Venclova despre condițiile în care a plecat din Uniunea Sovietică


Tomas Venclova despre condițiile în care a plecat din Uniunea Sovietică

„După aceea mi-au emis un pașaport de călătorie, unul cu o viză, dar un pașaport sovietic, unul obișnuit. Și așa am putut pleca. Mă duceam la Berkley, iar biletul l-am obțint cu ajutorul ambasadei Franței, ceea ce mi-a permis să întrerup călătoria, să mă opresc la Paris. Parisul a fost primul loc în care am pășit în Occident. Era la sfîrșitul lui ianuarie, începutul lui februarie 1977. Îmi amintesc foarte bine Parisul, unde am petrecut trei săptămîni. Am locuit în apartamentul unor cunoștiințe care lucrau la ambasada franceză; mi-au permis să stau la ei, mi-au dat o cheie ș.a.m.d.... într-o locuință la masardă, una foarte modestă.

Cînd am plecat, eram încă un cetățean sovietic cu un pașaport sovietic și o viză pentru America. M-am dus în America să predau, la invitația lui Czesław Milosz de a ține un curs despre semiotica lui [Iuri] Lotman. pe atunci era un subiect inocent, non-politic - chiar dacă nu pe de-antregul oficial. Și așa am început să predau acel curs la Berkley, în primăvara lui '77, în semestrul de primăvară.”

[Transcript al unui fragment din episodul seriei Tomas Venclova - Through Paris to America (60/88), Web of Stories - Life Stories of Remarkable People]

XS
SM
MD
LG