Linkuri accesibilitate

În mai multe orașe din Rusia au avut loc manifestații în memoria lui Boris Nemțov (VIDEO)


Mii de oameni au demonstrat la Moscova, la trei ani de la asasinarea lui Boris Nemțov, 25 februarie 2018
Mii de oameni au demonstrat la Moscova, la trei ani de la asasinarea lui Boris Nemțov, 25 februarie 2018

Fostul lider al opoziției ruse a fost asasinat în apropiere de Kremlin în 27 februarie 2015.

Mii de persoane au demonstrat la Moscova și Sankt Petersburg, pentru a marca împlinirea a trei ani de la asasinarea lui Boris Nemțov, cunoscut critic al Kremlinlui și fost vicepremier.

Participanții aveau pancarte pe care se putea citi „Democrația îți dă voie să-i dai afară pe cei la putere” și „Mă opun anexării peninsulei Crimeea”. S-a scandat „Putin, mincinos” și ”Noi suntem Nemțov”.

Un ONG, specializat în aprecierea numărului de participanți la demonstrații, a declarat că la Moscova au fost peste 7.500 dar poliția a vorbit de 4.500. Este însă cunoscut oboceiul autorităților de a da mereu cifre mai mici când este vorba de proteste.

La Sankt Petersburg, organizatorii manifestației au estimat participarea la aproape 2 mii.

Rallies In Russian Cities Commemorate Nemtsov
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:53 0:00

Seria demonstrațiilor comemorative a început la Novosibirsk, unde au participat zeci de simpatizanți ai fostului vice-premier Nemțov și la Kazan, în capitala republicii Tatarstan.

În iulie, un tribunal din Moscova a condamnat cinci bărbați din Cecenia pentru uciderea lui Nemțov, dar familia politicianului și colaboratorii acestuia atrag atenția că nu au fost găsiți și pedepsiți cei care au comandat crima.

Ca și în cazul cunoscutei jurnaliste Anna Politkovskaia, ucisă in 2006, criticii sunt de părere că nu se va afla niciodată cine stă în spatele acestor crime pentru că ar putea fi vorba de persoane apropiate liderulului cecen Ramzan Kadîrov sau președintellui rus Vladimir Putin.

Între timp, primarul Moscovei a anunțat că la cererea jurnalistei Xenia Sobceak, care candidează în alegerile prezidențiale din martie, se va instala o placă comemorativă pe clădirea unde a locuit Nemțov.

Simpatizanți ai fostului lider al opoziției au încercat mereu să creeze un memorial pentru Nemțov pe podul din apropierea Kremlinului, unde a avut loc crima, dar toate încercările lor au fost blocate de autoritățile locale.

XS
SM
MD
LG