Linkuri accesibilitate

Amnesty International: 2017 - un an al „urii” care pune sub semnul întrebării drepturile fundamentale (VIDEO)


Raportul anual al organizației Amnesty International despre „Starea drepturilor omului în lume” 2017/2018.

Amnesty International îi critică pe președintele american Donald Trump și pe alți lideri ai lumii pentru faptul că au abandonat cauza drepturilor omului și au creat astfel un „precedent periculos”, ce ar putea fi urmat de alte guverne. „Astăzi, nimeni nu mai poate fi sigur că drepturile fundamentale sunt garantate”, a avertizat secretarul-general al organizației, Salil Shetty, cu ocazia lansării raportului anual, intitulat „Starea drepturilor omului în lume”.

„...puține guverne se mai angajează în aceste zile în lupta pentru apărarea drepturilor omului. Pe de altă parte, drepturile a milioane de oameni sunt subminate de lideri ca al-Sisi, Duterte, Maduro, Putin, Trump și Xi”, a mai declarat secretarul-general.

Raportul critică decizia controversată a proaspătului președinte american Donald Trump de a interzice intrarea în Statele Unite a cetățenilor din șase țări predominant musulmane. Cetățenii din Iran, Ciad, Libia, Somalia, Siria și Yemen sunt loviți de această interdicție chiar dacă au familie în Statele Unite.

În opinia lui Salil Shetty a fost o decizia care a deschis un an, 2017, în care liderii lumii „au dus pe culmi necunoscute încă, politica urii”.

Raportul Amnesty International, care se bazează pe datele din 2017, analizează situația drepturilor omului în 159 de țări și teritorii, modul cum au fost afectate de război, migrație, discriminare sau represiune. Amnesty International semnalează un regres al drepturilor omului și în Franța, unde s-a încercat limitarea dreptului de a protesta sau Statele Unite și Polonia, unde se intensifică atacurile la adresa drepturilor femeilor. Culmea acestei politici globale de a încuraja ura și persecutarea minorităților a fost campania de epurare etnică împotriva minorității Rohingya din Mianmar, subliniază secretarul-general, Salil Shetty.

Washington, marșul femeilor, 24 ianuarie 2017
Washington, marșul femeilor, 24 ianuarie 2017

Raportul semnalează însă și un fenomen pozitiv și anume că toate aceste atacuri la adresa drepturilor fundamentale au „învigorat” organizațiile societății civile în multe țări, începând tocmai cu Statele Unite. „Apărătorii drepturilor omului pot spera în continuare la sprijinul americanilor, chiar dacă administrația de la Washington le întoarce spatele”, a comentat Margaret Hunag, director executiv al organizației Amnesty International din Statele Unite.

Raportul Amnesty International atrage atenția și asupra pericolului reprezentat de numărul crescând al liderilor politici care răspândesc cu impunitate știri false, ceea ce face și mai importantă apărarea libertății de expresie.

Jurnalul expediției La La Play
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:14:28 0:00

Raportul include și scurte analize pe țară: în cazul R.Moldova este salutat faptul să s-a renunțat la proiectul de lege care ar fi limitat accesul ONNG-urilor la finanțare din străinătate. Dar se remarcă faptul că parada anuală a comunității LGBT a fost oprită din motive de securitate, și că președintele Igor Dodon s-a distins prin declarații homofobe. Raportul semnalează și discriminările la care continuă să fie supuși romii.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG