Linkuri accesibilitate

Doar trei din 13 hotărâri CEDO privind încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană au fost respectate


Sediul Curții Euroene a Drepturilor Omului de la Strasbourg.
Sediul Curții Euroene a Drepturilor Omului de la Strasbourg.

Printre cele mai încălcate drepturi în regiunea transnistreană sunt cele la libera circulaţie, la educaţie şi la proprietate.

Asociația Promo-Lex de la Chișinău a găzduit astăzi o conferință despre executarea hotărârilor Curții Europene pentru Drepturile Omului în regiunea transnistreană. Până astăzi au fost pronunțate 13 hotărâri CEDO vizând această regiune, dar nu toate au fost executate.

Doar trei din 13 hotărâri CEDO privind încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană au fost respectate
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:04 0:00
Link direct


Doar trei din totalul de 13 hotărâri CEDO privind încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană au fost până acum executate, cel puţin pe partea despăgubirilor, adică victimelor li s-au plătit daunele materiale. Este vorba de cunoscutele cazuri Ilaşcu, Ivanţoc şi cazul Pisari, tânărul ucis în 2012 de un militar din trupele ruse de menținere a păcii. În toate aceste cazuri Rusia condamnată la CEDO a achitat compensațiile. Ele se ridică la aproape 1 milion de euro. Alte 1 milion 400 de mii de euro Rusia refuză să le achite nerecunoscându-și vina.

Republica Moldova a fost condamnată de rând cu Federaţia Rusă în două din cele 13 hotărâri CEDO. Prima dată Moldova a fost găsită vinovată pentru că nu a lua măsuri pentru a asigura drepturile reclamanților în 2004 în cazul Ilaşcu, care a fost arestat şi condamnat la moarte în 1993 de autoritățile autoinstituite de la Tiraspol.

Decizia în cazul Ilaşcu a fost o lecţie pentru autorităţile moldovene şi un punct de cotitură, a menţionat Oleg Rotari, agent guvernamental al Republicii Moldova la CEDO:

„Din acel moment autorităţile moldoveneşti au început să întreprindă măsuri concrete şi paşi concreţi pentru a contracara orice încălcare a drepturilor omului pe acel teritoriu.”

Numai că, a urmat cel de-al doilea caz în care şi Moldova a fost găsită vinovată de rând cu Rusia. S-a întâmplat în 2017 în cazul Adrian Braga, care fiind condamnat la cinci ani de închisoare în stânga Nistrului a fost transferat o scurtă perioadă într-un penitenciar din Chişinău, iar autorităţile constituţionale nu au împiedicat revenirea acestuia în penitenciarul din nerecunoscuta rmn. Din nou Oleg Rotari:

„Republica Moldova în mod constant şi în mod coerent să întreprindă toţi paşii necesari pentru ca să asigure respectarea drepturilor omului pentru toţi cetăţenii aflaţi în afara jurisdicţiei sale.”

Recunoașterea de către CEDO a guvernului rus responsabil pentru încălcarea drepturilor în regiunea transnistreană nu eliberează Republica Moldova de responsabilități, a menţionat şi directorul executiv al Asociaţiei Promo-Lex, Ion Manole. În opt din cele 13 hotărâri CEDO vizând regiunea transnsitreană, victimele au fost reprezentate de juriştii de la Asociaţia Promo-Lex. Unul dintre ei, Alexandru Postica, observă că în ultimii trei ani număruri de adresări la CEDO a scăzut semnificativ, ceea ce nu înseamnă însă că situaţia s-ar fi îmbunătăţit:

„Nu putem vorbi despre o diminuare a numărului de încălcări sau o evoluţie pozitivă în acest domeniu. Având în vedere că doar la activul asociaţiei Promo-Lex avem circa 40 de dosare pendinte deja pentru emiterea hotărârilor de către curte şi având stabilită deja o jurisprudenţă clară în ceea ce priveşte violarea drepturilor în regiune presupunem că vom avea un număr din ce în ce mai mare de hotărâri.”

În multe din aceste dosare care sunt în aşteptarea hotărârilor CEDO au fost semnalate şi lacune în cazul autorităţilor constituţionale, afirmă Alexandru Postica:

„Poziţia actuală nu este tocmai corectă fiindcă sub auspiciile acelor procese de negocieri de multe ori autorităţile constituţionale evită să întreprindă acţiuni reale menite să facă situaţia reclamanţilor mai bună într-o oarecare măsură.”

Datele colectate de Promo-Lex arată că printre cele mai încălcate drepturi în regiunea transnistreană sunt cele la libera circulaţie, la educaţie şi la proprietate. Parte din deciziile CEDO vizează şi condiţiile inumane de detenţie, relele tratamente şi tortura. Avocata Najejda Hriplivîi constatat că nu există mecanisme eficiente de protecție a drepturilor omului în regiune, iar cei care le încalcă nu sunt traşi la răspundere.

Previous Next

XS
SM
MD
LG