Linkuri accesibilitate

Din culisele Centenarului: Dezbateri și luări de cuvânt față de pretențiile Ucrainei asupra Basarabiei în ședința Sfatului Țării din 16 martie/29 martie 1918


Din culisele Centenarului: Dezbateri și luări de cuvânt față de pretențiile Ucrainei asupra Basarabiei în ședința Sfatului Țării din 16 martie/29 martie 1918

Solicitat de Blocul Moldovenesc să se expună pe marginea pretențiilor ucrainene față de Basarabia, A. Osmolovski, liderul Fracțiunii Ucrainenilor, a replicat: „Moldovenii încă nu veniseră în Basarabia când ucrainenii locuiau deja aici, iar etnia ucraineană reprezintă 48 % din întreaga populație a ținutului. Ucrainenii au sprijinit independența Republicii Moldovenești, chiar și după intrarea trupelor române în Basarabia. Dacă independența nu va putea fi păstrată, ucrainenii se vor gândi la care stat să se alipească”.

Deputatul Lihtman, reprezentantul comunității germane din Basarabia: „Pretențiile ucrainene amenință însăși existența Republicii. Toată lumea tratează Basarabia ca pe un bun al unei succesiuni vacante; stăpânul a murit, iar moștenitori n-a lăsat. Dacă acum s-ar găsi măcar niște moștenitori indirecți, poate că lucrurile ar lua o altă întorsătură”

Deputatul Bogos, reprezentantul moldovenilor de peste Nistru: „Protestez asupra atentatului Ucrainei asupra Basarabiei și propun alipirea la Republică a tuturor regiunilor cu populație moldovenească majoritară din cadrul Ucrainei. Dacă e să vorbim de alipirea Republicii noastre la vreun alt stat vecin, regatul de peste Prut are toate drepturile la aceasta, pe când Ucraina – nici unul”.

XS
SM
MD
LG