Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Câmpia Glodenilor”


Invitatata emisiunii este Victoria Vasilos.

Un moment cu o încărcătură istorică a avut loc recent la Ploiești, România. În anul Centenarului și în ziua când s-au împlinit 159 de ani de la Mica Unire, în cadrul unei festivități solemne au fost semnate acordurile de înfrățire între Consiliul Județean Prahova și raioanele Glodeni și Strășeni din Republica Moldova. Glodeniul mai are încheiat un document de cooperare transfrontalieră cu județul Bistrița-Năsăud, România și semnate acorduri de cooperare cu Regiunea Jelgava din Letonia și Raionul Piotrkow din Republica Polonă.

În curând, Județul Bistrița-Năsăud va sprijini financiar câteva proiecte din cadrul Consiliul Raional Glodeni, printre care și deschiderea filialei Bibliotecii județene „George Coșbuc” din orașul Bistrița, care va oferi cititorilor glodeneni posibilitatea de a lectura colecții interesante de carte românească.

Valeria Alexeiciuc și Olivia Melente sunt două eleve talentate ce frecventează Școlile de Arte Glodeni și Hîjdieni. Recent elevele, împreună cu profesoarele Ecaterina Grosu și Cristina Bîrgan, au fost decernate cu diplome din partea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării în cadrul „Galei tinerilor talente” desfășurate la Chișinău.

Date mai puțin îmbucurătoare privind natalitatea în raionul Glodeni. Pe parcursul anului trecut în raion s-au născut 495 de bebeluși, în schimb s-au înregistrat 942 de decese. Alte 374 de cupluri și-au unit destinele, iar 172 de familii au recurs la divorț.

În raionul Glodeni nivelul de împădurire indică doar 14%, cu toate acestea preponderent în perioada rece a anului se atestă zeci de cazuri de tăieri ilicite de pădure.

Pe parcursul anului precedent în raion s-a atestat o descreștere esențială a numărului de infracțiuni. Conform ratei de descoperire a infracțiunilor, raionul Glodeni se clasează pe poziția a cincea între celelalte raioane din republică.

[Transcriere: Tamara Grejdeanu]

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG