Linkuri accesibilitate

Polonia refuză orice concesie în disputa cu UE în legătură cu reformele controversate din sistemul judecătoresc


Jaroslaw Kaczynski
Jaroslaw Kaczynski

Polonia nu va face nicio concesie în disputa sa cu Uniunea Europeană în legătură cu reformele controversate din sistemul judecătoresc, a anunţat vineri Jaroslaw Kaczynski, liderul Partidului de guvernământ „Lege şi Justiţie”. În luna decembrie, Polonia a devenit primul stat membru al UE împotriva căruia a fost lansată procedura de activare a articolului 7 al Tratatului de la Lisabona, Comisia Europeană susţinând că reforma justiţiei iniţiată de Varşovia încalcă statul de drept şi celelalte valori democratice europene.

Miercuri, Comisia Europeană a lansat un apel sever și la adresa Parlamentului României, făcînd apel la parlamentari „să regândească actiunile propuse”, și anume schimbările la legile justiției și Codurile de procedură. Pe 31 ianuarie, președintele României, Klaus Iohannis, va fi la Bruxelles pentru a discuta depsre schimbările preconizate la legile jutiției.

Joi, comisarul european pentru justiţie, Vera Jourova, a confirmat că în Comisia Europeană se discută despre condiționarea acordării fondurilor europene de situaţia statului de drept în viitorul buget al UE, pentru 2021-2027.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG