Linkuri accesibilitate

Nicolae Negru: „Lupul propagandei ruse să rămână sătul și oaia pluralismului să rămână întreagă. E posibil așa ceva?” (VIDEO)


Propaganda și dreptul la apărarea spațiului informațional
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:21:30 0:00

Propaganda și dreptul la apărarea spațiului informațional

În urma declarației de miercuri a Dumei de Stat de la Moscova, care a condamnat legea moldoveană privind interzicerea propagandei ruse prin intermediul presei, analistul Nicolae Negru observă într-un interviu acordat lui Vasile Botnaru că Rusia poate ocoli, dacă dorește, restricțiile moldovene, pentru că acestea interzic doar retransmisiunea programelor informative, analitice și militare din țările care nu au semnat o Convenție europeană.

Europa Liberă: Domnule Negru, Duma de Stat, cea care încuviințează interdicții de genul „Matilda”, satira la adresa lui Stalin, se arată indignată că, vezi, Doamne, la Chișinău se încalcă dreptul la informare și face apel la Consiliul Europei, la ONU…

Nicolae Negru: „OSCE…”

Europa Liberă: Da. Cum vi se pare?

Nicolae Negru: „Păi, ca acea cu prăjina; apucă prăjina, fiindcă s-a întâmplat ceva, dar eu cred că ei s-au obișnuit, totuși, într-un fel cu această idee că toată lumea nu-i iubește, așa zic ei, toată lumea nu-i iubește.”

Europa Liberă: Începând de la olimpiade și terminând cu televiziunea?

Nicolae Negru: „Începând de la olimpiade, dar și reacțiile din Occident, nu numai din Republica Moldova. Pe urmă de ce nu se indignează ei, de exemplu, că Uniunea Europeană a format în cadrul Serviciului pentru relații externe această unitate „Task Force” de combatere a propagandei ruse?”

Europa Liberă: Sau când Macron i-a spus foarte clar că „Russia Today” nu…

Nicolae Negru: „Sau când Macron, da, da, că acestea nu sunt mijloace de informare în masă, privind la „Russia Today” și „Sputnik”.”

Europa Liberă: Dar, în același timp, în discuții se strecoară ideea că, indiferent de voința Parlamentului, ei o să găsească mijloacele necesare ca această propagandă sau ceea ce în lege se numește propagandă să ajungă la urechile și ochii celor care o jinduiesc?

Nicolae Negru: „Ei mizează pe mijloacele moderne, pe tehnologiile moderne, ei mizează pe satelit, „Sputnik”, sigur pe internet; internetul care ei iarăși încearcă să-l bareze, da, da.”

Europa Liberă: Și atunci, ce rost are când în lumea de astăzi această informație Soloviev and company poate să ajungă în televizoare altfel?

Nicolae Negru: „În Rusia e campania electorală și la noi e campanie electorală, am putea lua în calcul, dar eu cred că sunt și motive mai profunde de ce apare o asemenea lege, fiindcă de ce apare o asemenea lege în Occident, unde nu este campanie electorală, de ce apare această încercare reflexivă cumva de a ține această propagandă undeva la marginea, să zicem, scenei informaționale sau chiar la hotarele și ale Statelor Unite ale Americii, și ale Uniunii Europene? Și această, să zicem, limită a fost trecută de propaganda rusă după Ucraina, după ce s-a invadat Ucraina cu acea știre care a făcut senzație, despre răstignirea unui copil, fapt inexistent, inventat totalmente și folosit în această agresiune.”

Europa Liberă: Și pretinsa martoră, după asta a fost prinsă cu pufușor pe botișor?

Nicolae Negru: „Da, și pretinsa martoră s-a dovedit a fi totuși nu o martoră, dar o actriță, de fapt un…”

Europa Liberă: Adică, răspunsul Dvs. este că nocivitatea propagandei este probată?

Nicolae Negru: „Decizia pe care a luat-o Chișinăul și mă mir că nu s-a spus în Duma rusă, că ei au un mijloc de a contracara această lege, să ratifice Acordul privind televiziunea europeană…”

Europa Liberă: Să iasă de sub incidența acestei legi?

Nicolae Negru: „Da, să iasă de sub incidența acestei legi, fiindcă această lege se referă doar la statele care nu au ratificat acest acord privind televiziunea, acord european, privind televiziunea transfrontalieră și acest acord nu este ratificat de o serie de state europene, deci formal…”

Europa Liberă: Dar acei care au ratificat, ei chiar respectă clauzele acestui acord, chiar fac televiziunile inofensive sub aspect propagandistic?

Nicolae Negru: „În acest acord nu-i vorba de propagandă, dar e vorba de câteva aspecte care cred că nu le place deputaților ruși să le pună în discuție – libertatea de exprimare, libertatea de emisie, de retransmisie, dreptul la replică, apropo, iată…”

Europa Liberă: Litigiile mai ales?

Nicolae Negru: „Litigiile mai ales, dar iată, după reportajul acesta difuzat zilele trecute de o televiziune din Rusia care spunea că 80 la sută din producția moldovenească se duce pe piața Rusiei și ia uite ce face, adică cum procedează irațional ca și cum conducerea de la Chișinău. Conducerea de la Chișinău ar trebui să vină cu o replică, că nu 80 la sută…”

Europa Liberă: Plasată acolo?

Nicolae Negru: „Da, plasată acolo, la televiziunea respectivă, dar ei nu o să accepte așa ceva, sau să nu incite la ură. Apropo, acest acord interzice incitarea la ură, chiar socială sau etnică, sau rasială, sau război, nu se propagă așa cum se propagă, am în vedere conform acestui acord, așa cum se propagă violența și războiul în televiziunile rusești.”

Europa Liberă: Cineva spunea totuși ca au fost suficiente mijloace legislative și de alt ordin ca să se fi stăvilit și până acum propaganda, mai ales că talk-show-urile astea le retransmite cineva care câștigă bani din asta.

Nicolae Negru: „Nu, formal nu avea dreptul. Nu există această posibilitate formal. În Codul Audiovizualului, în actualul Cod al Audiovizualului nici măcar nu există această noțiune de propagandă. Pe urmă, cere un mult mai mare efort o asemenea metodă de identificare a propagandei și, să zicem, neutralizarea, izolarea ei. Eu am adus într-un articol, într-un editorial un exemplu, atunci când Chișinăul a venit cu această inițiativă, să punem pe ordinea de zi a Adunării generale a Organizației Națiunilor Unite chestiunea retragerii trupelor străine, domnul Lavrov și presa rusă vorbeau că Chișinăul vrea retragerea pacificatorilor ruși de pe Nistru și, în fond, vrea provocarea unui nou război acolo, pe linia Nistrului. Nu se făcea această diferență între pacificatori și trupele care au rămas din perioada sovietică și munițiile, undeva la douăzeci și ceva de mii de tone de muniții, de armament la Cobasna. Era o confuzie creată în mod deliberat și la noi jurnaliștii nu au sesizat această mică șmecherie, nu mai vorbim de presa din Occident, nu mai vorbim de populația Republicii Moldova – li s-a spus oamenilor că această guvernare vrea, de fapt, un nou război pe Nistru. E nevoie de oameni profesioniști. Iată așa în diviziunea ceea a Uniunii Europene sunt adunați experți, oameni care pot sesiza de ce este eficientă propaganda, că n-o cunoști așa dintr-odată, stai la televizor și zici, păi, asta e propagandă. Trebuie să ai o anumită pregătire pentru aceasta, nu toți jurnaliștii noștri au această pregătire, s-a văzut iată din exemplul pe care-l spun. Sau chiar același exemplu cu răstignirea. Era cine, mătușa Mașa de undeva din Donețk să priceapă că aicea îi vorba de propagandă?”

Europa Liberă: Mai ales că s-a contat tocmai pe reacția emotivă?

Nicolae Negru: „Da, s-a contat pe reacția emotivă și uite ce spun sondajele. Majoritatea cetățenilor Republicii Moldova și în Ucraina exact același lucru, se informează de la televiziuni și cea mai mare încredere în ce televiziuni le are? Tocmai în acel „Prime”, în acele televiziuni care difuzează această propagandă de acolo. Dar ca să ne întoarcem la această întrebare, desigur, putea să facă, dacă acest proprietar este un mare patriot, el putea să facă de sine stătător, cumva să trieze aceste știri false sau aceste știri propagandistice. E adevărat, pe urmă avea probleme cu cel cu care a încheiat contractul înainte de redifuzare.”

Europa Liberă: Dar, în general, poate să renunțe, iată, un canal de televiziune la redifuzarea a ceea ce vine de la televiziunile rusești? Credeți că s-ar putea întâmpla aceasta?

Nicolae Negru: „Dar de ce și nu să se poată întâmpla? Eu cred că se poate întâmpla și trebuie să se întâmple.”

Europa Liberă: Și cum o să trăiască telespectatorul din Moldova fără „Pole ciudes” („Câmpia minunilor”)?

Nicolae Negru: „De ce? „Pole ciudes” nu este interzisă… Aaa! Dacă Rusia vrea să o interzică, dacă…”

Europa Liberă: Da, aluzia asta a fost în Dumă, că nu vă dăm nimic…

Nicolae Negru: „Da, că reziliem contractul...”

Europa Liberă: Nu luați măslina, vă luăm și olive-ul!

Nicolae Negru: „Da, da, dacă nu luați, mai bune zis, pastila, pastila de propagandă, atunci nu vă dăm nici circul care-o însoțește, distracția de pe care vi le dăm. Păi, asta într-un fel chiar ar demonstra că pentru ei este mai importantă această pastilă de propagandă sau această doză, această porție decât restul, da.”

Europa Liberă: Drogul, acesta-i drogul de fapt. „Настоящее время” („Timpul prezent”) a dat un reportaj interesant în care spunea că televiziunile merg din când în când la consilierul lui Putin și li se spune cum să abordeze anumite subiecte și asta e vizibil.

Nicolae Negru: „Nu din când în când, ei periodic se întâlnesc. Reprezentanții televiziunilor publice, adică cele care sunt plătite din buget, dar principalele tocmai că sunt plătite din bugetul statului, merg periodic, o dată pe săptămână, și primesc, cum se spunea mai înainte, indicații…”

Europa Liberă: Da, există termenul în limba rusă – „temnik”, adică lista de teme prioritare.

Nicolae Negru: „Da, lista de informație sau când se face buletinul de știri, se ia în considerare ce este prioritar pentru Kremlin, dacă…”

Europa Liberă: Și mai ales abordarea?

Nicolae Negru: „Da. Ș-apoi, noi doar am trecut această școală sovietică, nici nu trebuie să-ți spună șeful, dacă vrei să te lingușești pe lângă el, de acuma știindu-i hatârul, știindu-i, vorba ceea, prioritățile, preferințele, e foarte ușor să-i faci pe plac și încerci din răsputeri să-i faci pe plac. Și asta-i impresia privind presa rusă, că ea încearcă din răsputeri să facă pe placul cuiva sau…”

Europa Liberă: Mai catolică decât Papa?

Nicolae Negru: „Da, da, mai catolică decât Papa. Sau să rezolve niște probleme. Acest război informațional împotriva Occidentului ea îl ia în serios și îl poartă în serios, cu ingeniozitate, cu talent, am putea spune, fiindcă au rămas mirați și profesioniștii din Occident cât de subtil lucrează uneori propaganda rusă.”

Europa Liberă: M-a întrebat un copil de 12 ani de ce e nevoie de o asemenea lege. Și eu, ca să fiu înțeles, i-am spus așa: „Dacă drogurile eu le-aș lăsa la vedere, nu le-aș interzice, nu ai fi curios? Te feresc eu de drogul acesta care știu din start că este nociv pentru vârsta ta, până te vei lămuri tu și vei decide tu dacă să fumezi sau nu”.

Nicolae Negru: „Bine, noi ne aflăm acum la o ruptură, să zicem așa, o schimbare de paradigmă în Europa. Pentru toți e un lucru nou, se încearcă a contracara această propagandă sau a opri aceste droguri, că într-adevăr sunt niște droguri spirituale, să zicem. Dacă se minte cu nerușinare, dace se fraudează am în vedere, dacă informația care trebuie adusă la cunoștința auditoriului este tăinuită, iar care nu trebuie, dimpotrivă, le este servită, iarăși preparată așa cum se cuvine, desigur că auditoriul nepregătit trebuie cumva protejat. Și pe urmă, dacă vorbim despre suveranitate, vorbim despre integritatea teritorială a unui stat, dacă vorbim despre securitate, iată în secolul acesta cu amenințări teroriste, de exemplu, păi, mâine poate să apară o rețea teroristă, care să difuzeze sau să lucreze mințile oamenilor în direcția care le trebuie lor. Facem abstracție. Rusia nu există, nu ea falsifică, nu ea pornește această campanie antioccidentală, antidemocratică, antiliberală, dar o organizație teroristă, să zicem, Al-Qaeda sau numește altă organizație…”

Europa Liberă: …Khmerii Roșii.

Nicolae Negru: „Ce s-ar face? S-ar uita tot așa democrații impasibil, ar zice: „Păi, e pluralism, nu?”. Desigur, iată suntem la momentul acesta când cineva ar zice că lupul propagandei ruse să rămână sătul și oaia pluralismului să rămână întreagă. E posibil așa ceva? Ca în proverbul acela – nu-i prea posibil, lupul ceva trebuie să apuce din oaie. Hai, ce-i dăm? Din securitate îi dăm, din suveranitate îi dăm lupului, acestei propagande ruse? Ceva trebuie să îi dăm. Păi, iată suntem noi la acest moment de cotitură și trebuie să luăm o decizie. Nu putem spune că e cea mai bună decizie luată în momentul acesta și nici nu putem spune că în Occident s-au luat cele mai bune decizii. Chiar în pofida acestor decizii, în pofida faptului că s-au alocat niște bani, deocamdată, nu se văd efecte simțitoare. Ne uităm că Rusia se implică cu succes în alegeri, în împingerea sau în înclinarea opiniei publice dintr-un stat în altul atunci când are nevoie într-o direcție sau alta, cum a fost, de exemplu, cu Olanda, când i-a înclinat pe olandezi spre neratificarea Acordului de Asociere cu Ucraina.”

Europa Liberă: Și cu Brexitul ar fi urme rusești?

Nicolae Negru: „Și cu Brexitul, nu mai vorbim, dar și cu Brexitul, și cu ceea ce se întâmplă uneori în unele state, în Grecia, de exemplu. Așa că lucrurile acestea trebuie luate în serios. Poate, mă rog, să se adune toți cei pe care îi vizează Rusia și să vadă ce se poate de văzut, așa încât să rămână și oaia pluralismului întreagă. Dar, deocamdată, acestea-s niște reacții, să zicem așa, de moment.”

Europa Liberă: Între timp, eu aș insista, totuși, publicului care se crede văduvit acum de lucruri importante în viața lui să i se explice în baza exemplului pe care l-ați adus Dvs. cu Lavrov, că propaganda asta știe să facă – să-ți impună o teză care nu-ți aparține, după aceea să arunce toată verva lui de argumente asupra acestei teze și tu, de fapt, rămâi neputincios, pentru ca însuși modul în care a fost tălmăcită adoptarea acestei legi se bazează pe ce argument? Și s-a repetat aici de către purtătorii de cuvânt de aici, din Chișinău că, vezi, Doamne, s-a făcut ca să placă Occidentului. Adică, nu s-a făcut pentru că e nevoie să se apere suveranitatea. Și ultima întrebare ar fi: Dacă nu cumva după acest pas oportun, cum spuneți dvs., și necesar ar trebui să se treacă și la îngrădirea spectatorului de propaganda internă, care tot mai des își arată cornițele?

Nicolae Negru: „Lucrul acesta evident este necesar. În primul rând, trebuie să fixăm în Codul Audiovizualului. Sper că noul cod care va fi adoptat, asupra căruia se lucrează acum, va lua lucrul acesta în considerare. Aici lucrurile, totuși, sunt mai simple; mai simple, dar și mai complicate, mai ales din punct de vedere economic – demonopolizarea, desconcentrarea mass-media…”

Europa Liberă: Adică, concurența?

Nicolae Negru: „Crearea unei anumite concurențe. Pentru asta trebuie creat un mediu favorabil economic pentru activitatea mass-media; cu publicitatea trebuie să vedem – să nu se întâmple că cineva concentrează…”

Europa Liberă: Cum este acum…

Nicolae Negru: „Cum este acum. În România, de exemplu, limita e asta – 30 la sută, mai mult de 30 la sută de pe piață nu ai voie; trebuie să intervină statul; trebuie să intervină instituția care reglementează activitatea audiovizualului și să ia măsuri, ca din turta aceasta de publicitate să se înfrupte majoritatea actorilor. Bine, și actorul trebuie să dea puțin din coate ca să placă auditoriului, adică să aibă auditoriu, dar să nu se treacă anumite limite. Lucrul acesta cred că se poate face.”

Europa Liberă: Și se va face, cum credeți, se va întâmpla?

Nicolae Negru: „Asta depinde de noi, asta depinde de noi. O să avem alegeri la sfârșitul acestui an sau la începutul acelui an și va depinde cum vom vota, va depinde și de guvernare; vom vedea dacă va însuși anumite lecții sau nu va însuși. Va depinde și de Uniunea Europeană care, apropo, iată, Leancă a fost la Bruxelles, s-a întâlnit acolo și doamna Mogherini i-a spus că Uniunea Europeană urmărește cadrul legal, dar și mediatic, mass-media, cum funcționează mass-media.”

Europa Liberă: Da. Și în definitiv depinde de omul cu telecomanda, cel care se uită până la sfârșit la acest interviu sau nu, pentru că poate să ne oprească exact la mijloc. Mulțumim.

XS
SM
MD
LG