Linkuri accesibilitate

Igor Dodon l-a frecventat pe Vladimir Putin tot anul, dar a rămas nefrecventabil


Campanie pe buza copcei (VIDEO SATIRIC)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:52 0:00

În primul său an de mandat, președintele Igor Dodon a fost în vizite oficiale sau de lucru la Vladimir Putin de cel puțin șapte ori, iar o dată s-a văzut cu liderul rus la Bishkek. Putin nu i-a întors, însă, vizitele niciodată.

Dodon a prezentat publicului noi și noi justificări. Într-o declarație recentă, a spus că n-ar vrea să fie vizitat de Putin nici anul acesta, ca să nu se poată spune că liderul rus ar veni la Chișinău pentru a face campanie vreunui partid, într-un an electoral, când urmează să aibă loc alegeri parlamentare.

„Dumnealui este binevenit în orice moment, noi îl vom primi, dar ... în an electoral, cineva o să spună că va face campanie pentru un partid...”, a declarat Dodon în emisiunea Important a postului TVC 21.

Dar în alegerile parlamentare precedente, din 2014, Igor Dodon și Partidul Socialiștilor pe care-l conducea și-au făcut campanie tocmai cu ajutorul imaginii lui Putin. Partidul Socialiștilor a instalat numeroase panouri stradale înfățișându-l pe Dodon și pe adjuncta sa, actuala lideră a socialiștilor Zinaida Greceanîi, discutând cu Putin în biroul acestuia de la Kremlin. Panourile aveau sloganul „Împreună cu Rusia!”.

În vreme ce afirmă că nu l-ar vrea pe Putin amestecat în campania moldoveană, Dodon s-a amestecat în campania din Rusia, de partea lui Putin, care candidează pentru un nou mandat în alegerile prezidențiale din luna martie. În timpul celei mai recente sale vizite la Moscova, pe 26 decembrie, chiar în ziua în care Putin a depus cerere de înregistrare în campanie prezidențială rusă, Dodon i-a urat „victorie” liderului rus și l-a descris drept „lider remarcabil”, care a întors Rusiei „statutul de mare putere mondială”. „În Moldova, la fel, urmează un eveniment foarte important – alegerile parlamentare, de care depinde modul în care se va dezvolta ţara”, a mai spus Dodon la Moscova. El este convins că Partidul (proprezidențial) al Socialiștilor o să câștige alegerile de la toamnă, iar relația cu Rusia va deveni mai strânsă.

Igor Dodon a reușit într-un singur an să-l viziteze pe Putin de mai multe ori decât oricare din predecesorii săi într-un mandat întreg. De mai multe ori n-a fost la Putin nici comunistul Vladimir Voronin, care a avut două mandate de câte 4 ani. Dodon a fost probabil și șeful de stat cu care Putin s-a văzut cel mai des, în 2017.

În schimb, Dodon nu s-a întâlnit niciodată cu omologii săi din țările vecine.

În octombrie 2017, i-a adresat o invitație de a vizita Chișinăul președintelui român Klaus Iohannis. Dar invitația lui Dodon, cunoscut pentru denunțarea presupuselor ambiții unioniste ale României, acuzată de el că ar vrea să anexeze Republica Moldova, a rămas fără răspuns. Nici Iohannis nu l-a invitat pe Dodon la București.

Președintele moldovean nu este invitat nici la Kiev după ce i-a ofensat pe ucraineni cu declarația sa din campania prezidențială din 2016. A afirmat atunci că peninsula Crimeea, care chiar a fost anexată de Moscova, „este de facto parte a Rusiei”. „O să le treacă”, a spus Dodon în emisiunea Important de la TVC21. A repetat că este „deschis” pentru întâlniri și cu Iohannis, și cu Poroșenko, dar a șicanat din nou vecinii. „Vedeți că e instabil și la unii, și la alții”, a spus Dodon.

Președintele a efectuat trei vizite oficiale, 16 vizite de lucru, s-a întâlnit cu 14 șefi de stat, se spune în bilanțul primului an de mandat al lui Dodon. Harta acestor vizite arată cu cine s-a întâlnit Dodon, în ce parte a lumii și cât de des.

Dar nici un alt șef de stat nu l-a vizitat pe Dodon la Chișinău: nici prietenii, nici vecinii. Nimeni. Cât de frecventabilă va fi, oare, Republica Moldova dacă Partidul Socialiștilor o să câștige alegerile parlamentare, așa cum își dorește Igor Dodon?

Editor: Mircea Țicudean

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG