Linkuri accesibilitate

Noua strategie de apărare națională a Americii declară Rusia și China puteri revizioniste


Ministrul american al apărării
Ministrul american al apărării

Corespondența zilei de la Washington.

În centrul strategiei de apărare a Statelor Unite se află China și Rusia, asta după ce în ultimul deceniu și jumatat America s-a concentrat asupra combaterii militantismului islamic.

Noua strategie a fost dată publicității vineri de Pentagon, și e primul document cu un astfel de profil din 2014 încoace, care indică direcțiile principale ale investițiilor în apărare.

Strategia de securitate naționala arată că în ciuda retoricii președintelui Trump, administrația e decisă să ia măsuri în contextul problemelor puse de China și Rusia.

La prezentarea documentului, ministrul apărării James Mattis a spus că Statele Unite se confruntă cu amenințări din ce în ce mai mari din partea unor puteri revizioniste, China și Rusia, „țări care încearcă să creeze o lume în concordanță cu modelele lor autoritare”.

Adjunctul ministrului apararii, Elbridge Colby a spus apoi ziariștilor că Rusia e mult mai agresivă decît China în folosirea forței militare.

Rusia a anexat Crimeea în 2014 și a intervenit militar în Siria pentru a-l sprijini pe președintele Bașar al-Assad.

Colby consideră însă că Rusia e limitată de resursele sale economice, în timp ce China, care a dovedit agresivitate în Marea Chinei de Sud, e descrisa ca o putere economică și militară în ascensiune. Adjunctul secretarului de stat a spus ca Beijingul a inițiat un proces amplu de modernizare a armatei, care „este în contradicție cu interesele noastre”. El a adăugat că strategia americană aduce o modificare majoră, revenindu-se la accentul pus pe pregătirea în vederea unui război implicind puteri militare. Documentul mentionează între amenințări și Coreea de Nord, subliniind importanța sistemelor anti-rachetă, în contextul în care statul comunist are nu doar un arsenal nuclear, ci și arme biologice, chimice și conventionale.

Documentul mai spune că statele ostile trebuie contracarate, dar asta nu înseamna neglijarea celorlalte entități care sînt o amenințare, între care militantii islamisti.

Strategia subliniază că alianțele internaționale sînt esențiale pentru armata americană, care are resurse mult mai mari decît celelalte armate din lume.

Este însă subliniată și nevoia ca aliații să contribuie la apărarea comuna, o tema importantă pentru Donald Trump.

Ministrul apărărăii Mattis a spus că superioritatea militară americană s-a erodat în fiecare dintre domenii, și asta se datoreaza limitelor impuse cheltuielilor și disfunctionalităților din Congres, când vine vorba despre alocarea bugetară.

Mattis crede că aceste dificultăți interne au facut mai mult rău forțelor armate americane decît inamicii de pe câmpurile de confruntare.

În privința resurselor, bugetul pentru aparare al americii este de peste două ori mai mare decît al Rusiei și Chinei, luate împreuna.

Documentul reafirmă anagajamentul american pentru articolul 5 din Tratatul Nord-Atlantic, care prevede că un atac împotriva unui membru NATO este considerat un atac împotriva tuturor membrilor Alianței Nord-Atlantic.

XS
SM
MD
LG