Linkuri accesibilitate

Parlamentul Cehiei i-a ridicat imunitatea parlamentară premierului Andrej Babis, acuzat de fraudarea unor fonduri europene


Andrej Babis
Andrej Babis

Parlamentarii din Cehia i-au ridicat imunitatea parlamentară premierului Andrej Babis pentru a putea fi investigat în legătură cu presupuse fraude cu fonduri ale Uniunii Europene de 2 milioane de dolari. 111 parlamentari din Camera Inferioară a Parlamentului Cehiei au votat pentru ridicarea imunității, iar 69 împotrivă.

Datorită acestei investigaţii de fraudă, pe 16 ianuarie, Andrej Babis nu a putut să formeze un guvern minoritar, în ciuda faptului că partidul său ANO a câştigat alegerile parlamentare din toamna lui 2017.

Babis își va prezenta demisia, săptămâna viitoare, președintelui Milos Zeman. Zeman este considerat un aliat al lui Babis și a anunțat că nu îi va accepta demisia, cerându-i să formeze un nou guvern.

La sfârşitul săptămânii viitoare are loc în Cehia al doilea tur de scrutin în alegerile prezidențiale, în care Milos Zeman îl are drept contracandidat pe pro-europeanul liberal Jiri Drahos.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG