Linkuri accesibilitate

Turcia a început o operațiune militară împotriva luptătorilor kurzi sprijiniți de SUA în regiunea Afrin din Siria


Ministrul turc al apărării, Nurettin Canikli, a anunțat că țara sa a început astăzi o operație militară împotriva luptătorilor kurzi sprijiniți de Statele Unite care luptă în regiunea Afrin din Siria. În opinia Ankarei, Turcia nu a avut altă opțiune și trebuie „sa curețe întregul teritoriu din nordul Siriei de elemente teroriste”. El a mai spus că Ankara va continua să discute cu Moscova despre operația militară.

Luptele au fost declanșate după ce ministrul turc de externe Mevlult Cavusoglu a anunțat că Ankara coordonează cu Moscova și cu Teheranul operațiunile militare aeriene din provincia Afrin. Agenția de stat Anadolu relatează că tancuri au fost desfășurate pe coasta Marii Mediterane în localitatea Hatay „ca răspuns la amenințarea de securitate de la graniţa” Turciei.

Secretarul de stat american Rex Tillerson i-a spus omologului său turc pe 17 ianuarie că „întreaga situaţie a fost prezentată incorect, a fost descrisă incorect și declaraţiile au fost incorecte, și că Statele Unite nu urmează să formeze o nouă forță de securitate la granița Siriei cu Turcia, ci urmează să facă instrucție cu elemente locale din Siria.

Răspunsul șefului diplomației turce a fost că Ankara „nu este în întregime satisfăcută” de explicațiile americane și că „neîncrederea” în Washington continuă. Statele Unite și Turcia sunt amândouă membre ale Alianței Nord Atlantice.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG