Linkuri accesibilitate

Rusia, Turcia și Siria critică planurile americane de constituire a unei forțe militare majore anti-Assad de-alungul frontierei turco-siriene


Un transport la frontierea nord-siriană
Un transport la frontierea nord-siriană

Rusia,Turcia și Siria au criticat planurile Statele Unite de a crea, de-a lungul frontierei Siriei cu Turcia o forță militară de graniță, de circa 30 de mii de oameni, făcând parte din milițiile care luptă împotriva regimului Assad și a organizației teroriste a Statului Islamic. Această coaliție este dominată de miliții kurde, considerate de Ankara, o forță teroristă.

Rusia a avertizat că înființarea acestei noi forțe de graniță riscă să „rupă” unitatea Siriei, în timp ce președintele turc Erdogan a afirmat că Statele Unite s-ar pregăti să pună „o forță teroristă ” la granița țării sale cu Siria. Președintele Turciei a avertizat totodată că ar putea lansa un atac împotriva milițiilor kurde din nordul Siriei.

În acest moment, coaliția condusă de Statele Unite împotriva organizației teroriste a Statului Islamic controlează un teritoriu care se învecinează cu Turcia la nord, Irak la est și trupele regimului sirian, susținute de Rusia, la vest. Statele Unite nu au reacționat direct la acuzațiile Rusia sau Turciei, dar coaliția pe care o conduce în Siria și care controlează acum circa 25% din teritoriul acestei țări a precizat că scopul noii forte din zona de graniță este de a împiedica revenirea milițiilor Statului Islamic.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG