Linkuri accesibilitate

În Rusia, jurnaliști și bloggeri ar putea fi obligați să se înscrie ca „agenți străini” - Duma de stat a aprobat legea în prima lectură


În Duma de la Moscova
În Duma de la Moscova

La Moscova, deputații din Duma de Stat au aprobat, în prima lectură, legea care va permite ca jurnaliști și bloggeri - nu numai companii media - să fie obligați să se înscrie ca „agenți străini”. Legea permite Ministerului de Justiție să clasifice drept „agent străin” persoane care „îndeplinesc rolul unei companii media”.

În noiembrie anul trecut, președintele Vladimir Putin a promulgat legea care permite clasificarea companiilor media, finanțate din străinătate, drept „agenți străini”. Inițial, controversata lege rusă a agenților străini a fost adoptată în 2012 și avea ca țintă organizațiile neguvernamentale.

Moscova susține că extinde aria de cuprindere a legii „agenților străini” ca reacție la presiunile la care ar fi supuse companiile media rusești, active în Statele Unite.

Proiectul de lege aprobat vineri de Duma de stat indică și modul cum ar putea acționa legea „agenților străini” în cazul companiilor media, între care se numără și Radio Europa Liberă/Libertatea, alături de Vocea Americii. Potrivit unuia din vicepreședinții Dumei, companiile media sau jurnaliştii înscriși drept „agenți străini” vor avea obligația să indice că produsul lor media vine de la un „agent străin”. Companiile media vor fi de asemenea obligate să se înscrie oficial în Rusia, dacă nu au făcut-o deja.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG