Linkuri accesibilitate

Camera Reprezentanților a Statelor Unite și-a exprimat sprijinul față de protestele antiguvernamentale din Iran


Camera inferioară a Congresului american (Camera Reprezentanților) a adoptat cvasiunanim rezoluția prin care-și exprimă sprijinul față de protestele antiguvernamentale din Iran și condamnă reprimarea demonstranților de către regimul de la Teheran. În rezoluție se exprimă solidaritatea cu poporul iranian „antrenat în proteste legitime și pașnice împotriva regimului opresiv și corupt”, și sunt condamnate „abuzurile grave la adresa drepturilor omului împotriva poporului iranian”.

Camera reprezentanților îndeamnă administrația președintelui Donald Trump să impună noi sancțiuni Iranului pentru violarea drepturilor omului, subliniind însă că ținta sancțiunilor nu este poporul iranian, ci „regimul opresiv și destabilizator” de la Teheran.

Marți, un parlamentar iranian a anunțat că circa 3700 de oameni au fost arestați pe durata celor aproape două săptămâni de proteste antiguvernamentale, declanșate pe 28 decembrie, cu mult peste cifrele anunțate inițial de oficialități.

Liderul suprem al Iranului, ayatollah-ul Ali Khamenei a declarat anterior că Teheranul a împiedicat ceea ce el a numit încercări ale SUA și Marii Britanii de a provoca dezordini.

Centrul pentru drepturile omului din Iran susține că trei dintre protestatarii arestați au fost uciși, transmite agenția Associated Press.

XS
SM
MD
LG