Linkuri accesibilitate

Televiziunea de stat din Iran: zeci de mii de oameni au ieșit pe străzi în sprijinul guvernului de la Teheran


Imagine de la o demonstrație pro-guvernamentală din orașul Ahvaz, difuzată de televiziunea de stat IRINN
Imagine de la o demonstrație pro-guvernamentală din orașul Ahvaz, difuzată de televiziunea de stat IRINN

Televiziunea de stat din Iran a relatat că zeci de mii de susținători ai guvernului au ieșit pe străzi, urmare a protestelor antiguvernamentale din această țară, care s-au liniștit peste noapte, după aproape o săptămână de ciocniri violente, soldate cu morți, între demonstranți și forțele de securitate.

Televiziunea iraniană de stat în limba engleză PressTV a difuzat imagini de la manifestații pro-guvernamentale, pe 3 ianuarie, la care s-au purtat steaguri și pancarte în sprijinul guvernului controlat de clerici. Demonstranții au condamnat violențele soldate cu cel puțin 22 de morți, de când au început protestele, pe 28 decembrie.

„Pierderea inacceptabilă de vieți umane” și arestarea a sute de oameni au fost condamnate de lideri europeni și de Statele Unite. Washingtonul a cerut Teheranului să permită protestatarilor pașnici să-și exprime liber nemulțumirile și a cerut convocarea de urgență a Consiliului de Securitate al ONU, dar nu s-a stabilit o dată exactă a unei eventuale reuniuni dedicată situației din Iran.

Liderul suprem al Iranului, ayatollah-ul Ali Khamenei a declarat că „dușmanii Iranului”, inclusiv SUA, au stimulat protestele antiguvernamentale prin intermediul „banilor, armelor, politicienilor și serviciilor lor secrete”. Guvernul iranian a blocat accesul la rețele sociale pentru a împiedica răspândirea informațiilor despre protestele antiguvernamentale, care sunt cele mai mari din ultimul deceniu. Demonstranții au lansat revendicări de natură economică, dar și politice, anti-regim.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG