Linkuri accesibilitate

Adunarea generală a ONU a adoptat o rezoluție ce condamnă violarea drepturilor omului în Crimeea anexată de Rusia


Pavlo Klimkin
Pavlo Klimkin

Adunarea generală a ONU a adoptat o rezoluție care condamnă cu fermitate violarea drepturilor omului în peninsula ucraineană Crimeea anexată de Rusia - țară numită în document „putere de ocupație”. Rezoluția propusă de Ucraina și alte 30 de țări a fost aprobată de 70 de state. Împotrivă au votat 26 de țări, inclusiv Rusia, Belarus, Kazahstan și China. 76 de state s-au abținut de la vot.

Potrivit delegației ucrainene la ONU, rezoluția confirmă existența unui conflict armat între Rusia și Ucraina și condamnă aplicarea retroactivă a legilor rusești pe teritoriul anexat ilegal în 2014. Ministrul ucrainean de externe, Pavlo Klimkin, a scris într-un mesaj pe Twitter că rezoluția este „cea mai dură” de până acum și că „presiunile asupra Rusiei sunt în creștere”.

Potrivit misiunii ucrainene la ONU, rezoluția condamnă naturalizarea forțată a cetățenilor ucraineni aflați sub ocupația rusească și cere eliberarea imediată a locuitorilor Crimeii reținuți și condamnați în Rusia. În rezoluție se mai cere încetarea imediată a tuturor încălcărilor drepturilor omului, inclusiv a „detențiilor arbitrare, torturii și altor tratamente inumane și degradante”.

Rusia a ocupat Crimeea în martie 2014, organizând un referendum nerecunoscut de majoritatea covârșitoare a țărilor lumii, după alungarea de la putere a președintelui ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici prin proteste de stradă îndelungate ținute la Kiev.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG