Linkuri accesibilitate

Funeraliile Regale paravan pentru schimbarea Legilor justiției


La demonstrația antiguvernamentală de la București la 10 decembrie
La demonstrația antiguvernamentală de la București la 10 decembrie

Opoziția nu mai poate întârzia adoptarea modificărilor la Legile Justiției odată cu modificarea Regulamentului Camerei Deputaților.

Parlamentul României, dominat de PSD și aliații lui, avea astăzi pe agendă adoptarea a încă două legi ale justiției, în ciuda protestelor interne și a criticilor internaționale, dar înainte de a trece la discutarea lor a apucat și să-și modifice regulamentul de aprobare a amendamentelor, ca să grăbească procesul.

Pentru prima dată de la căderea comunismului, dezbaterea parlamentară este cenzurată. Coaliția de guvernământ a decis modificarea Regulamentului Camerei Deputaților în așa fel încât timpul de dezbatere să se reducă semnificativ și Opoziția să nu-și mai poată susține propriile amendamente la proiectele de legi. Scopul principal al modificării Regulamentului este de a oferi puterii, social-democraților și ALDE, posibilitatea de a domina Parlamentul.

Liberalii au vorbit deja despre „dictatura Parlamentului”. Pentru a încetini acest proces, deputatul Uniunii Salvați România, Lucian Stanciu-Viziteu, a depus 6500 de amendamente la proiectul de modificare al Regulamentului, dar acestea nu au fost luate în seamă.

Introducerea cenzurii în Parlament a fost preludiul pentru votarea rapidă a celor două legi ale Justiției, rămase în dezbatere. Este vorba despre Legea privind organizarea judiciară (Legea 304/2004) și Legea referitoare la Consiliul Superior al Magistraturii (Legea 317/2004). Acestea alături de Legea privind statutul magistraților (Legea 303/2004), care a fost deja votată de plenul deputaților sunt legile fundamentale ale Justiției, au fost gândite la sugestiile Bruxelles-ului înainte de primirea României în Uniunea Europeană.

Odată cu modificarea Regulamentului Camerei Deputaților, votul asupra amendamentelor se face în bloc, iar Opoziția nu mai poate întârzia adoptarea modificărilor la Legile Justiției.

Departamentul de Stat de la Washington le-a cerut parlamentarilor români în urmă cu trei săptămâni să nu voteze aceste schimbări. Comisia Europeană și mai mulți ambasadori occidentali au încercat să-i convingă pe oficialii români se renunțe la aceste schimbări, care ar putea introduce arbitrariul în actul de justiție și ar putea afecta independența magistraților și chiar funcționarea Direcției Naționale Anticorupție.

Liviu Dragnea președintele Camerei Deputaților și Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului au interese personale în aceste modificări, fiindcă ambii sunt inculpați în dosare penale. Dragnea, care este și liderul social-democraților are mai multe dosare și mai serioase, având la activ o condamnare cu suspendare pentru fraudarea referendumului din 2012. Aceasta ar fi una dintre explicațiile grabei parlamentarilor PSD și ALDE, care și-ar dori să adopte întregul pachet al legilor justiției înainte de Crăciun. Liviu Dragnea are o reală problemă de imagine din cauza dosarelor sale penale, de aceea are nevoie grabnică de o resetare a legilor juridice.

Un alt argument pentru urgența votării acestor legi vine din teritoriu și din jurul liderilor puterii, fiindcă mulți fruntași din țară și clienții lor politici au probleme penale.

Patru mii de magistrați din toată România au spus că politicienii n-ar trebui să se atingă de aceste legi. Lucrurile nu se opresc, însă, aici. Florin Iordache, șeful Comisiei speciale pentru modificarea Legilor justiției a anunțat că renunță la pauza de doliu și că de mâine începe dezbaterea pentru schimbarea Codurilor Penal și de Procedură Penală.

Totul se face în regim de urgență, pe fondul funeraliilor regale și înaintea Crăciunului, cu gândul că oamenii nu vor fi atenți și eventual nu vor mai ieși în stradă în număr atât de mare.

XS
SM
MD
LG